Parazit zákožka svrabová zamořil stejný domov už loni. Vedení domova tehdy nákazu tajilo, byť i tehdy byli parazitem nakaženi i zaměstnanci a jejich rodiny. Bez upozornění tehdy domov posílal své nakažené klienty do nemocnice, kde se svrab mohl také rozšířit.

Podle zaměstnanců domova SeneCura se situace opakuje i nyní a vedení to opět tají.

„Svrab se tady skutečně rozšířil. Klienti trpí a křičí bolestí a my jim nemůžeme pomoci jinak, než že je potíráme mastí a častěji koupeme. Ke svrabu se přidal i zlatý stafylokok (MRSA). Několik zaměstnanců je na nemocenské a ti další jsou přetěžování, když musí zvládat i jejich práci. Do práce jsou nuceni i ve chvíli, kdy donesou potvrzení od lékaře o nákaze. Opakovaně jsme upozorňovali vedení, ale to celou situaci zlehčuje a brání se tomu, aby se o tom dozvěděli příbuzní našich klientů,“ řeklo Deníku nezávisle na sobě hned několik pracovníků domova s podmínkou anonymity.

Co řekli zaměstnanci redakci: „Ano, je to pravda, je to rozšířené po celém zařízení a nejen po domově, ale i doma u zaměstnanců. Začalo to už v únoru a stále se to zhoršuje. Neřeší se to vůbec. Zákaz návštěv vyhlášen nebyl. Vedení domova o tom ví, ale neřeší. Všechno se tutlá a mete pod koberec. Jen na patře, kde pracuju já, je nakažených minimálně 10 klientů. Hygienici tady byli snad 15 minut, zřejmě jenom v kanceláři. Už si na to stěžují i příbuzní klientů, kterým se to ale vysvětlují reakcí citlivé kůže a neříká se jim, že to je MSRA nebo svrab. My ale svrab poznáme zcela bezpečně. Ty cestičky jsou v té kůži vidět. Sirné koupele se už nedělají. Teď se lidé pouze promazávají infektoscabem. Tím se to ale nevyřeší, protože nákaza se dále šíří.
I když zaměstnanci přijdou s potvrzením od lékaře, že mají svrab nebo MRSU, tak vedení odkýve, že o tom problému ví a řekne, že to bude řešit, ale neděje se nic. Je tady několik zaměstnanců, kteří jsou dost vážně nemocní. Mají třeba stafylokoka v oku, nebo z vyčerpání skočili v nemocnici na JIPce. Protože práci pro čtyři lidi teď musejí zvládnout dva, nebo dokonce i jeden. Na 12hodinové směně se staráme o 34 lidí. Když to říkáme vedení, tak se usmějou a řeknou, že svrab je to poslední, čeho bychom se tady měli bát. Takhle se s námi baví.
Když přijde zaměstnanec s potvrzením od lékaře, že má svrab, tak mu řeknou, že je přeléčený a že má jít do práce, že nejsou lidi. Jedna paní se nakazila stejnou nemocí, jakou mají klienti a vedení jí dalo podepsat papír, že když je nemocná, aby pracovala tak, aby klienty nenakazila.

Domov: Nic se neděje

Jak se ukázalo, větší problém než svrab způsobila návštěva domova médií. Domov se okamžitě stal nedostupnou pevností. I po změně provozovatele domova zůstává ředitelkou havířovského zařízení Renata Vávrová. Ta ale odkazuje na mluvčí společnosti, která domov provozuje.

„Žádný výskyt svrabu v současné době neevidujeme a nebyl v našem SeniorCentru Havířov diagnostikován,“ uvedla mluvčí společnosti SeneCura Michaela Kopřivová.

Ke zlatému stafylokokovi sdělila: „Co se týče uvedení druhého onemocnění, tedy MRSA, jedná se o kmeny tzv. Staphylococcus aureus, které jsou běžným komenzálem na pokožce a sliznicích přibližně u třetiny lidské populace a nemusí způsobovat žádné zdravotní problémy. Naše zařízení, jako poskytovatel sociálních a zdravotních služeb, dodržuje veškeré sanitární procedury a hygienický režim dle požadavků hygienické stanice, se kterou po celou dobu provozu našeho zařízení úzce spolupracujeme. Při její nedávné kontrole (Krajská hygienická stanice Ostrava - Karviná), nebyly v našem zařízení shledány žádné nedostatky.“

V domově už byli na kontrole hygienici. Ti zjistili, že nemocní se stafylokokem jsou izolováni. K výskytu svrabu uvedli, že jeho výskyt zatím oficiálně potvrdit nemohou s tím, že to lze až na základě rozborů odebraných vzorků.

Kontrola ze strany rodin

Lidé, kteří mají své příbuzné v domově, by se měli ve vlastním zájmu osobně přesvědčit, zda jsou zdraví a nepotřebují odbornou lékařskou péči.

Domov seniorů GradPark v Havířově.
Soukromý domov seniorů je zamořen svrabem
Domov seniorů GradPark v Havířově.
Domov zatajil svrab před nemocnicí, které hrozilo zavlečení nákazy
Domov seniorů GradPark v Havířově.
GrandPark po nákaze svrabem odvolává zákaz návštěv