„Z Indie jsem odešel v devatenácti letech, táhl mě pryč mladický elán i touha stát se fyzikem. Zároveň mě zklamaly poměry v Indii měl jsem zde lásku, která trvala dvanáct let, než do ní zasáhli rodiče. To mě dost naštvalo, a proto jsem se rozhodl odjet studovat do Ruska, které jsem si velmi idealizoval," vzpomíná Kumar.

Hrdinou může být každýHlavním realizátorem projektu je Liga lidských práv.

Hrdiny příběhů navrhla v loňském roce veřejnost.

Nejzajímavější osudy jsou otištěny v regionálním Deníku.

Všechny příběhy najdete na www.hrdinou.cz

Tam také potkal svou nynější manželku, se kterou se po revoluci vzali a přestěhovali do Olomouce.

„Učil jsem fyziku na jednom z bilingvních gymnázií, která těsně před rozpadem byla velmi populární. Češi a Slováci se tak chtěli začlenit zpátky do Evropy, protože dlouho zůstávali za zdí," vysvětluje.

Povodně 1997

V roce 1997 přišel zlom. „Měl jsem v plánu odjet do Sarajeva, gymnázium se stalo rutinou," říká.

Ale plány mu změnily pustošivé povodně, které jej „přeplavily" do Ostravy s jediným cílem pomáhat.

Nastěhoval se na Liščinu do jedné z unimobuněk, ve kterých žili převážně Romové postižení povodněmi. „Chtěl jsem být mostem mezi nimi i okolním světem," dodává Kumar.

Nejdůležitější pro něj bylo jít ostatním příkladem, zavést vnitřní řád, řešit konflikty mezi novými obyvateli a starousedlíky i mezi Romy samotnými, pracovat s dětmi, organizovat dobrovolníky, komunikovat s úřady a zajistit požární výcvik.

S řešením následků povodní neměl žádné zkušenosti. Přesto se z naivní představy stala reálná pomoc, ke které se přidávalo stále více lidí. Vzniklo tak občanské sdružení Vzájemné soužití. To se stará o vztahy a potřeby lidí nezávisle na barvě jejich pleti nebo sociálním postavení; pod jeho záštitou vznikla v roce 2002 také Vesnička soužití.

V současné době se Kumar věnuje otázce ostravského Přednádraží. Jeho prioritou teď je prosadit zákon o sociálním bydlení nejen pro rodiny z Přednádraží, ale i pro všechny sociálně slabé obyvatele.

Do projektu Hrdinou může být každý doporučil Kumara Vishwanathana Filip Rameš z nadace Open Society Fund.

LENKA LASÁKOVÁ

Přečtěte si také: Následující generace se musí naučit vážit si práce a hodnot svých předků, říká starosta Trojanovic