Naše redakce se na okraj Komárova vydala v neděli po poledni. I když slunce pálilo, na plantážích se pohybovalo několik desítek návštěvníků. I my jsme si nechali navážit košík a vyrazili hledat ten co možná nejideálnější řádek z rozlehlé plantáže.

Co se týče jahod, v Komárově jich mají přibližně osmdesát. Ještě předtím je dobré si nastudovat desatero samosběru. Zakázáno je například šlapání po fóliích, přeskakování mezi řádky, trhání nezralých plodů a desetipoložkový seznam mimo jiné zdůrazňuje, že jahody nepatří do pusy, nýbrž do odvážené nádoby.

I když některé řádky byly dost přebrané, stále jste mohli najít místa, která překypovala čerstvými kusy. Právě z toho důvodu jsme za přibližně půlhodinu hravě nasbírali asi dvě kila, což při 49 korunách za kilogram udělalo útratu okolo dvou stovek.

Vzhledem k tomu, že spousta jahod dozrává, bude samosběr v Komárově určitě ještě pokračovat, než se kapacity plantáže vyčerpají. Spokojeni byli i samotní návštěvníci.

„Celkově se nám povedlo nasbírat čtyři kila. Už jsme museli brzdit, aby nám košík vůbec stačil. (smích) Jahody budu zpracovávat ihned, jak dorazím domů. Nakoupila jsem si suroviny na výrobu domácí jahodové marmelády. Počítám, že večer by mohlo být hotovo okolo deseti skleniček. Něco samozřejmě sníme čerstvé, když jsme to v potu tváře a žáru poledního slunce nasbírali,“ uvedla v neděli odpoledne Markéta Langrová a ještě dodala:

„Letos jsem na samosběru byla poprvé. Moc se mi to líbilo. Připomněla jsem si časy, kdy jsem jako brigádnice pracovala na jahodových a malinových plantážích ve Skotsku.“

Že samosběr bude v Komárově ještě nějaký ten den probíhat, potvrdil naší redakci vedoucí tamního centra Přemysl Kulík.

„Samosběr jahod jsme zahájili v pondělí 21. května a většinou trvá přibližně čtrnáct dní až tři týdny, záleží na počasí,“ mínil.

Zatímco v loňském roce bylo sladkých červených plodů takřka jako šafránu, letos si jich lidé na nedostatek rozhodně stěžovat nemohou. Své chuťové pohárky navíc mohli začít uspokojovat už v předstihu.

„Minulý rok se na úrodě podepsalo počasí, protože skoro všechno pomrzlo. Samosběr byl nicméně zahájen začátkem června. Letos se vše uspíšilo. Když bych to srovnal s průměrem, tak samosběr začal asi o týden až deset dní dříve, než je obvyklé,“ konstatoval Přemysl Kulík.

Do Komárova ale lidé nejezdí jen na jahody, letos poprvé si odtud mohou přivézti levanduli.

„Samosběr levandule je novinkou, máme asi sto, sto padesát rostlin, lidé dostanou nůžky a mohou si nastříhat kolik chtějí, jeden sto gramový svazek vyjde na pětatřicet korun. Zájem je poměrně velký, samosběr levandule potrvá také asi těch čtrnáct dní,“ dodal.

Mnoho lidí má ve zvyku zamířit za účelem samosběru na Školní statek Opava. Letos se tam však s největší pravděpodobností podobně jako minulý rok vůbec neuskuteční. Loni byla na vině zima, nyní do karet samosběrům paradoxně nehraje příliš velké teplo a sucho.

„Jahody jsme zaorali a neobnovovali, možná až na podzim tak učiním. Co se jiné zeleniny a ovoce týká, uvidíme, jestli se vůbec něco urodí, protože je sucho,“ uvažoval Jan Weiss ze školního statku.