V nabídce ostravského příměstského tábora je přitom připraveno hned osm turnusů rozdělených podle náročnosti.

„Jezdím tady už osm let, protože doma v Hradci Králové nic podobného není. Náš den začíná úklidem stájí, kydáním hnoje a pomáháním pracovníkům klubu s koňmi,“ popisuje program tábora účastnice intenzivního kurzu Tereza.

Táborový den začíná kolem osmé hodiny ráno příjezdem dětí do jízdárny. Následná náplň programu se liší podle zkušeností a věku účastníků.

„Program na táboře je pestrý. Každý turnus zajišťují dva hlavní vedoucí, spolu s nimi se pak o děti stará ještě pěti až šestičlenný tým z našeho klubu. Na jezdeckých táborech pro nejmenší děti máme ještě herního vedoucího, který se stará o další program,“ říká předsedkyně klubu Alice Hovjacká.

Nedostatek jezdeckých zkušeností není během tábora překážkou. Děti se zde již od útlého věku mají šanci naučit běžnému zacházení s koňmi, jako například hřebelcování, koupání a sedlání. Vše spojené s péčí o koně navíc podle organizátorů kurzu přispívá k budování vztahu se zvířaty. V rámci programu vedoucí připravují i táborák, kterého se děti mohou zúčastnit. „Předposlední den tady v jízdárně můžeme přespat ve stanech. Večer nás potom bude čekat táborák s opékáním a kytarou,“ dodává čtrnáctiletá Tereza.

Na zkušenější jezdce čekají kromě základního výcviku i vyjížďky po okolí, skokové lekce nebo drezurní příprava.

Jízdárna se nachází v horní části trojického údolí pod haldou Emou a mnohý z Ostravanů ani nezná územní, které je, co by kamenem dohodil z centra města. „Děti se seznámí na vycházkách po turistické naučné stezce s bohatou historií této části Ostravy. Součástí našich příměstských táborů je bohatý herní program, večerní stezka odvahy a celotáborová hra. Takže děti se vyžijí nejen v sedle na koňském hřbetě, ale pobyt je zárověn poučný,“ dodala na závěr Alice Hovjacká.

PAVLÍNA VÍTKOVÁ

KATEŘINA HOLÍKOVÁ

Chátrající stadion Bazaly se promění v moderní tréninkové centrum pro fotbalovou mládež.
Bazaly jdou k zemi, rekonstrukce bude o 34 milionů dražší