Podle zjištění Deníku z exkluzivních skyboxů haly sledovaly světový tenis desítky lidí. Jak je to v době karantény možné? Balancoval městem i krajem štědře dotovaný turnaj na hraně vládních nařízení nebo organizátoři využili jen mezeru v hygienických nařízeních?

Výkony světových tenistek v Ostravě v minulých dnech sledovali kromě podavačů míčů, rozhodčích a organizátorů také lidé ve speciálních lóžích – skyboxech. Reportéři Deníku týden pozorně monitorovali turnaj J&T Banka Ostrava Open 2020 a dění v Ostravar Aréně a zdokumentovali diváky v rouškách v uzavřených kójích.

Kašlete na papalášství, myslete na zdravotníky

Deník pod příslibem anonymity získal vyjádření konkrétního podnikatele, který čtvrteční tenisové bitvy přímo v Ostravar Aréně sledoval.

„Když jsem tam byl, tak byly funkční, tuším, dva skyboxy. V jednom z nich byli rodinní příslušníci, ve druhém my. V jedné lóži mohlo být šest lidí, všichni měli roušky. Byli jsme úplně oddělení od hráček, do haly jsme chodili jiným vchodem,“ uvedl podnikatel, jehož totožnost Deník zná.

Původně se na špičkové tenistky z celého světa mohli těšit všichni fanoušci. Když ale vláda krátce před zahájením akce zpřísnila opatření, turnaj J&T Banka Ostrava Open 2020 musel žádat o výjimku. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová nakonec povolila, aby se za přísných podmínek – a bez jakýchkoliv diváků – mohl turnaj vůbec konat.

„Podmínkou konání turnaje mimo jiné byla nepřítomnost diváků v hledišti a skutečnost, že maximální počet všech přítomných osob v areálu Ostravar Arény nepřesáhne 150,“ napsala v neděli večer Rážová s tím, že povinnost zajistit dodržování všech opatření, a to nejen v rámci výjimky, má vždy pořadatel akce.

Zuzana Svrčinová
Koronerka z Ostravy: Senioři v izolaci se nemají na co těšit

Organizátoři akce, společnost Perinvest Group, přiznali, že do haly se kromě pořadatelů, hráček a jejich doprovodu dostali také partneři akce, kteří dostali akreditaci. Nicméně zdůraznili, že nikdy nepřekročili početní limit lidí povolený hygieniky.

„Na turnaji WTA v Ostravě se řídíme pravidly, které nám po udělení výjimky na organizaci mezinárodních akcí uložila hlavní hygienička. Striktně zároveň dodržujeme povolené množství osob v hale,“ uvedlo tiskové oddělení J&T Banka Ostrava Open.

Pořadatel tenisového turnaje v Ostravě uvádí, že zajistil hráčkám naprostou izolaci od civilního světa. Celkem v turnajové bublině mohlo být od kvalifikačních zápasů 250 lidí.

„Každá hráčka pro kvalifikaci s sebou může mít jen jednoho člověka a každá z hlavní soutěže dva lidi. V bublině se pohybuje zhruba 250 lidí. Včetně organizátorů, rozhodčích,“ uvedl pro isport.cz ještě před startem turnaje Tomáš Petera, jeden z hlavních organizátorů.

Brněnský Grandhotel Brno
Hotely bojují s virem. Některé zlevnily pokoje, ubytovat ale mohou jen málo lidí

Deník konfrontoval na konci minulého týdne hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou s žádostí, aby se k dodržování hygienicko-epidem-iologických pravidel během turnaje a zejména k živému ruchu v tzv. ,skyboxech vyjádřila.

Po několika dnech, v neděli, Rážová uvedla, že povinnost zajistit dodržování všech opatření, a to nejen v rámci výjimky, má vždy pořadatel akce a odvolala se na pevně stanovený maximální počet osob, které v tzv. bublině mohou během turnaje být.

Deník oslovil také ostravského primátora Tomáše Macuru. Právě krajské město hvězdně obsazený turnaj dotovalo částkou tři miliony korun, aby se prezentovalo světu a podpořilo okolní živnostníky.

„Nemám informace o tom, že by na tenisový turnaj v Ostravě chodily nějaké osoby jako diváci. Pokud se tak stalo, je to jednoznačně porušení současných protiepidemických nařízení, za které nese plnou zodpovědnost organizátor turnaje,“ uvedl Tomáš Macura.

Inaugurační let.
Přímé spojení Varšavy a Ostravy začalo, kraj za každý let zaplatí přes 20 tisíc

Dodal také, že téma nenechá bez povšimnutí. „Máte-li pro něco takového důkazy, budeme po organizátorovi žádat vysvětlení a případně podnikneme další kroky,“ popsal primátor s tím, že i jemu osobně, a nejspíše i dalším členům vedení města, byla nabídnuta možnost účasti na turnaji, avšak ještě před platností stávajících zpřísněných opatření. „Přirozeně jsme odmítli. A za současných podmínek to již považuji za vyloučené zcela,“ odmítl obdobné jednání.

Společnost Vítkovice Aréna, která je provozovatelem Ostravar Arény, organizátorovi turnaje pronajala celou halu, včetně skyboxů. A od možných porušení vládních nařízení se distancovala. „Pronajali jsme jim celý prostor a oni museli dodržovat podmínky, které vyplývají ze současných opatření. Je to na jejich zodpovědnosti,“ řekl Deníku Libor Folwarczny, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna.

Mlhavé ranní počasí v Dolní oblasti Vítkovice, 25. října 2020 v Ostravě.
OBRAZEM: Ostrava zahalená v mlze. Letní čas skončil, takto vypadalo dnešní ráno

Během atraktivních večerních zápasů kolem skyboxů panoval vcelku čilý ruch, Libor Folwarczny však vyvrátil, že by se mohlo jednat o lidi pracující ve společnosti Vítkovice Aréna. „Několik našich zaměstnanců se při této akci v hale pohybuje, jedná se však o minimum lidí, například manažera obchodu. Navíc mají odůvodněnou akreditaci,“ popsal Folwarczny.

Na sociálních sítích se v minulých dnech objevilo také několik snímků a videí, které potvrzují, že ze skyboxů zápasy diváci sledovali.

Organizátoři turnaje ze společnosti Perinvest Group ale opakovaně prohlásili, že striktně dodrželi omezení daná hygieniky. Na otázku, kolik partnerů akce dostalo akreditaci a mohlo tak tenisová klání sledovat ze skyboxů, už ale pořadatelé neodpověděli.