Autobusy do oblasti Pradědu vozí denně stovky lidí, dosud však všechny spoje končily na Ovčárně. K vrcholu Pradědu jsou to odtud téměř čtyři kilometry, během nichž musí turista překonat dvě stě výškových metrů.

„Pro výjezdy na Praděd jsme se rozhodli poté, co jsme debatovali se starostkou Karlovy Studánky nad dopravní obslužností. Paní starostka nás upozornila, že tato služba zde byla v minulosti provozována, a vyzvala nás, zda bychom byli schopni něco podobného zajistit,“ sdělil oblastní ředitel Z-Group bus Jan Širc. Firma zajišťuje veřejnou linkovou dopravu v části Moravskoslezského kraje.

Bikepark Kopřivná v Jeseníkách pojal zahájení sezony jako zábavnou show pro celou rodinu.
VIDEO: Lanovka jede. Malí i velcí bikeři se vyřádili v Jeseníkách v Kopřivné

„Vzhledem k tomu, že se tato informace časově potkala s okamžikem, kdy jsme pořizovali speciální autobusy pro invalidní osoby, napadlo nás, že bychom mohli tyto dvě akce spojit a na tyto výjezdy na Praděd využívat tyto nově pořízené speciální autobusy,“ dodal Jan Širc.

Další spoj vyprodán

První autobus vyjel na nejvyšší horu Moravy 2. června. Z parkoviště Hvězda u Karlovy Studánky se vydává vždy v 10 hodin, a zpáteční cestu od vysílače vyráží čtvrt hodiny po poledni. O další spoj je velký zájem.

Potápěči mají v zaplaveném dole Hraničná k dispozici stometrovou hloubku a kilometry chodeb. Nic podobného široko daleko nenajdete.
Potápěči si koupili zatopený důl v Hraničné. Teď tam zažívají vrcholné zážitky

„První výjezd jeli čtyři cestující, nicméně na příští středu je již vyprodáno,“ poznamenal mluvčí firmy Miroslav Slaný.

Dopravce výjezdy na Praděd řešil se Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky a Českými radiokomunikacemi, od nich se mu podařilo získat potřebná povolení.

„Výjimka ze zákona byla udělena výhradně pro seniory nad 65 let a osoby s průkazem TP, ZTP nebo ZTP/P a jejich nezbytný doprovod. Autobus s vyhrazenými místy pro vozíčkáře je poháněn stlačeným zemním plynem. Od 2. června do 25. srpna na Praděd vyjede celkem třináctkrát,“ uvedla Správa CHKO Jeseníky.

Brantice jsou příjemné klidné místo k bydlení a také zde začíná přibývat výletníků.
Jak se žije v Branticích? Romantický zámek s parkem získávají věhlas

Autobusy na Praděd jsou pokračováním linky z Hrabyně a Opavy do Karlovy Studánky. Na nejvyšší horu Moravy jezdí jako zájezd, dopravce tak neakceptuje slevy z jízdného. Zpáteční lístek na Praděd stojí 190 korun. Autobus má kapacitu 38 cestujících, přepravit je schopen až tři lidi na invalidním vozíku.