„Před lety, když jsme s projektem Stromky online začínali, jsem rozvážel nějakou dobu vánoční stromky sám, abych zjistil, kdo je vlastně náš zákazník,“ říká majitel firmy Zafido, která prodává vánoční stromky prostřednictvím e-shopu.

„Našimi zákazníky nejsou jen lidé časově vytížení nebo řekněme, pohodlní, ale vánoční stromek po internetu si objednávají i důchodci či handicapovaní,“ popisuje Přemysl Opletal.

Jak to máte s vánočním stromkem vy? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

„Oslovují nás hodně starší lidé, kteří jsou šťastní, že zase po letech mohou mít na Vánoce řezaný stromek. Dosud si ho nemohli pořídit třeba proto, že jim ho neměl kdo přivézt, jsou nemocní, invalidní a podobně. A tak se náš projekt posunul tak trochu do kategorie sociálních služeb,“ uvažuje nahlas Přemysl Opletal.

Jedle, borovice či smrky, jejichž stáří je sedm až osmnáct let, pocházejí z Beskyd od českých pěstitelů. „Rozhodně tu neplatí, že kácíme lesy a že to není ekologické. Stromky se pěstují záměrně a musejí se prořezávat,“ vysvětluje majitel firmy.

Ilustrační foto
Hledá se brigádník. Šanci má (téměř) každý

Takto se fotí vánoční stromeček pro e-shop.Zdroj: Archiv ZafidoJak tedy celý proces funguje? 

Zákazník si vybere z pěti druhů stromků v osmi velikostech od 50 do 500 cm. Odešle objednávku. Zaměstnanci firmy vyberou podle kritérií košatý, úzký apod. dva nejvhodnější stromky, které vyfotí, a fotografii zašlou zájemci na mobil nebo e-mail. Zákazník si podle fotografie vybere, pak se stromek připraví a expeduje obvykle do 48 hodin expresní zásilkovou službou,“ popisuje proces Přemysl Opletal.

Platba probíhá převodem nebo při dodání dobírkou. A ceny? Začínají od 299 korun u smrků až po 3990 korun za exkluzivní pětimetrové jedle, obvykle použitelné spíše do kostelů či obchodních center. Po Praze a okolí rozváží až do 23. prosince, po zbytku republiky poslední objednávky odesílají kolem 18. prosince.

„Pokud by se přece jen stromek nelíbil, je možno ho před Štědrým dnem ještě vyměnit. Stalo se nám to za celou dobu jen jednou,“ usmívá se majitel firmy.

Stromek si lze také vyzvednout v jedné ze sedmi prodejen, osobní odběr je zdarma. Další informace najdete na www. stromkyonline.cz.

PŘIJĎTE SI SVOU „JOLKU“ SAMI UŘÍZNOUT A ZABALIT

Komu tento na první pohled „neosobní“ výběr sváteční ozdoby pokoje nesedí, má další možnost vzít si pilku či motorovou pilu a přijít si ho sám uříznout na farmu. Jedna taková malá rodinná plantáž vánočních stromků se nachází na okraji města Vratimova, v části výstižného názvu Zadky, ulice Na Zadkách.

„Letos budeme poprvé nabízet borovici černou, již tradičně borovici lesní a smrky ztepilé a stříbrné. Příští rok se těšíme na první kousky jedle kavkazské, která roste ze semínka do prodejní výšky deset až 15 let,“ říká majitel plantáže Aleš Jarošík. Tady mají dokonce pár borovic lesních a smrků ztepilých, které dorostly až do tří metrů.

„Běžná výška je asi 160 až 200 centimetrů, většina smrků stříbrných má zhruba 160 centimetrů. Letos budeme sklízet stromky vysazené na plantáž v letech 2011 a 2012, předtím rostly asi tři roky ve školce v Čechách,“ vysvětluje majitel.

Na plantáž lidé mohou přijet, vybrat si strom a sami si ho uříznout i zabalit. Pro děti je to velký zážitek, pro dospělé jistota, že stromek dlouho vydrží. Kdo má zájem, může si „jolku“ i vyrýt.

Česko zpívá koledy v Ostravě, Alšovo náměstí v Porubě.
Koledy s Deníkem zazpívá také Markéta Konvičková
Zpěvačka Markéta Konvičková
Markéta Konvičková: S partnerem, který je pilot, určitě zvládneme všechno

Tradičně je podle Aleše Jarošíka zájem o smrky stříbrné a borovice.

„Letos očekávám velký zájem o nové borovice černé, příští rok o jedličky. Nejrychleji mizí stromky kolem dvou metrů. Chtěl bych ale upozornit, že na plantáži, na volném prostranství, stromky vypadají menší než pak v místnosti,“ upřesňuje majitel vratimovské plantáže. Stromkobraní tu začíná 2. prosince a končí den před Štědrým dnem. A ceny? Například borovice lesní bude stát 180 korun v den před Vánocemi a 300 korun o prvním prosincovém víkendu.

„Balení je tradičně zdarma. Rozvoz stromků z kapacitních důvodů nemůžeme nabídnout. Detailní ceník a další užitečné informace najdou lidé na našem webu nebo facebooku PlantazNaZadkach,“ dodal na závěr Aleš Jarošík.

Další informace najdete na www.plantaznazadkach.cz.

Nastal čas vánoční je název výstavy betlémů ze sbírek Slezského zemského muzea v opavském Domě umění. Dominantou je vyřezávaný dřevěný betlém Josefa Heinze pocházející z první poloviny 19. století.
K symbolům Vánoc patří i betlémy. Kde všude v kraji je najdete?

DENÍK ZAUJALO

Co obnáší vlastnění plantáží vánočních stromků?Aleš Jarošík říká: „Vypadalo to jako výborný nápad na jaře zasadím, v zimě sklidím, stromky přece rostou samy. Ale realita je jiná… Hned první sadba jedlí nám omrzla jarními mrazíky, takže rok ztracený a další dva roky jsme stromky tvarovali. Pak jsme začali bojovat s plevelem, který se po sazenici pne tak dlouho, dokud stromek nestáhne k zemi, a tím ho zahluší. Kosit hektar strunovkou se taky neukázal jako nejlepší nápad a ploužívat chemii nechceme, takže jsme museli investovat do vhodnější techniky. Omrzání jedlí se každoročně opakovalo, tak jsme začali sadit odolnější druhy, které jsou pro změnu náchylné na výkyvy srážek. Smrky jsou napadány korovnicí, borovice ploskohřbetkou sazenicovou, nové přírůstky chutnají zajícům, ještě jsme neměli sypavku borovou… Letos jsme investovali do elektronického zabezpečení celé plantáže, příští rok nás čeká EET. Pořád se učíme. Jsou to ale dětské nemoci, se kterými bojuje asi každý, kdo s něčím novým začíná. Ale spokojení zákazníci, zejména ti nejmenší, jsou tou nejlepší odměnou.“

Učni z Klimkovic napečou půl tuny cukroví - víceméně vlastníma rukama
Učni v Klimkovicích napečou půl tuny cukroví - víceméně vlastníma rukama