Uskutečnila se v neděli 7. října v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Porotci letos ochutnali rekordních osmdesát tři koláčů, tedy o devět víc než loni.

Do hotelu Lanterna zamířily amatérské i profesionální pekařky. S nimi také desítky návštěvníků, kteří si nenechali ujít příležitost k ochutnávce a posezení za doprovodu lidové muziky.

„Ochutnal jsem již asi šest druhů frgálů. Mezi nimi švestkový, hruškový nebo makový. Všechny byly výborné. Zatím jsem nenašel žádný špatný," pochvaloval si v průběhu odpoledne jeden z hostů Vladimír Ryšavý ze Vsetína.

„Tradičně nejvíc frgálů bylo hruškových a tvarohových, nechyběly ale ani makové, povidlové, borůvkové, ořechové nebo meruňkové," vyjmenovala vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Ke zvláštnostem patřil podle ní frgál nektarinkový, dýňový nebo z bílého máku. Vůbec poprvé se objevil frgál mrkvový.

Porota hodnotila vzhled, tvar, chuť, vůni a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru třicet centimetrů, váží šest set gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto má být hodně tenké, v poměru s náplní jedna ku jedné, jen okraje mírně vyšší.

V čele poroty zasedl, stejně jako každý rok, Ladislav Frgal z Kroměříže. „Rozhodování bylo opět velmi těžké. Nejenže je soutěžních frgálů rok od roku víc, ale každý rok jsou lepší a lepší vzhledově i chuťově," konstatoval Ladislav Frgal. Ocenil, že se soutěže účastní stále víc soukromých pekařek a že její popularita roste i díky spojení s programem Karlovského gastrofestivalu.

Za vítězku, která v anonymním hodnocení poroty získala nejen první, ale i čtvrté místo, převzal cenu její manžel Vladimír Úlehla.

„Manželka se soutěže účastnila poprvé, takový úspěch vůbec nečekala, hlídá doma vnučku. Kvůli pečení dnes vstávala ve tři hodiny ráno, ovšem stálo to za to. Povoláním je účetní, peče jen pro sebe a rodinu. Nejraději právě hruškový, se kterým zvítězila," prozradil na svou ženu Vladimír Úlehla.

Letošní ročník zpestřila nová kategorie, věnovaná neobvyklým a kuriózním frgálům. Tedy takovým, které svými parametry nenaplňují podmínky soutěže, jsou ale mimořádné a zajímavé svou neobvyklou velikostí, tvarem nebo zdobností. Mezi kuriózními koláči zvítězil zdobný frgál Integrované střední školy z Valašského Meziříčí.

Mezi cenami pro vítěze byly například kuchyňský robot, mikrovlnná trouba a další domácí spotřebiče nebo dárkové poukázky na relaxaci od Resortu Valachy a Spa hotelu Lanterna.

Tradiční pekařskou soutěží zároveň vyvrcholil třídenní Karlovský gastrofestival. Gurmánská akce v průběhu víkendu přilákala do Velkých Karlovic na osm tisíc návštěvníků.

Gastrofestival nabídl návštěvníkům například mezinárodní farmářský trh valašských a maďarských producentů, galavečeře s renomovanými kuchaři včetně držitele prestižní michelinské hvězdy Miguela Rochy Vieiry.

Nechyběly kuchařské show, jarmark, lidové veselice a zejména široká nabídka nejen valašských specialit v místních hospodách a restauracích rozesetých po celém tři a půl kilometru dlouhém údolí Léskové.

„Mezi celkem deseti gastro zastávkami se návštěvníci mohli svézt vláčkem, historickým autobusem a koňskými povozy. Největší zájem byl o jehněčí, zabíjačkové či zvěřinové speciality," uvedla Martina Žáčková z Resortu Valachy.

Na farmářském trhu šly podle jejích slov na odbyt zejména valašské frgály, sýry a také maďarská vína a uzeniny z mangalice, vepřového masa stejnojmenného plemene, které je pro své vlastnosti nazýváno někdy také bio-prase.

Hosty Karlovského gastrofestivalu byli letos producenti a kuchaři z Maďarska, kteří nešetřili slovy chvály

„Jsem překvapený ohromným rozsahem festivalu a množstvím návštěvníků. Nadchlo mě, že nechyběly rodiny s dětmi. Byla to zatím nejhezčí akce tohoto typu pod širým nebem, kterou jsem kdy viděl," prohlásil Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař maďarské restaurace Costes, držitel prestižní michelinské hvězdy.