Stavba, která letos slaví 250 let od svého vzniku, se v neděli opět otevřela široké veřejnosti a konaly se zde komentované prohlídky v rámci zdejší poutě.

Kostel stavěl mistr tesař, který se tehdy obešel bez pomoci architektů a dalších plánů. Přesto vybudoval dílo, které zaujme svou krásou i atmosférou. Jednou ze zajímavostí je i to, že vše je tady postaveno na čísle 8.

„Když se dá osmička ležmo, znamená to nekonečno. Z toho mistr tesař vycházel a postavil proto kostelík, který má 18 metrů délky, 8 metrů šířky, věž je 18 metrů vysoká, kříž na ní je vysoký 1,8 metru. Kostelík má 8 oken a v každém okně je 8 skleněných výplní," uvádí zdejší průvodce Alois Kornas.

Další zvláštností je i rozdělení vnitřní plochy kostela. „Všechny kostely jsou rozděleny obloukem na jednu třetinu, kterou tvoří prostor pro kněze, tedy tzv. presbyterium čili kněžiště, a dvě třetiny jsou určeny pro věřící lid. Náš kostelík je rozdělen přesně na dvě poloviny," dodává albrechtický průvodce a znalec historie.

OBEC O PAMÁTKU PEČUJE

Kostel je nyní v majetku obce a ta se o něj stará s veškerou péčí. „Před 10 lety zde proběhla generální oprava za přibližně 3 miliony korun, letos jsme investovali okolo 400 tisíc na vybudování chodníku a zkrášlení okolí, v příštím roce zvažujeme provést opět impregnaci celé stavby," vyjmenovává starosta Albrechtic Jindřich Feber.

Kostelík dnes slouží nejen pro prohlídky. V ojedinělé dřevěné stavbě se jednou až dvakrát ročně konají mše. Pravidelně zde také vystupují děti z místních škol se svými kulturními programy.

PODÍVEJTE SE DOVNITŘ

Kostelík se nachází na albrechtickém hřbitově a domluvit si jeho komentovanou prohlídku není vůbec složité. Zájemcům z řad nejrůznějších společenských klubů či organizací, stejně jako soukromým osobám, stačí zavolat na zdejší Obecní úřad a domluvit se.