Bonmoty a zase bonmoty. Svými svéráznými výroky a komentáři prezident Miloš Zeman nešetřil ani při své první zastávce - návštěvě krajského úřadu v Ostravě.

„Schody jsou můj nepřítel, po rovině to ještě jde,“ rozezní se sálem krajského zastupitelstva. Prezident přichází.

Ve svém projevu k zastupitelům, starostům okolních obcí a zaměstnancům úřadu se věnuje zejména palčivým problémům regionu a poté je připraven odpovídat na dotazy z pléna.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji. Uvítání na Krajském úřadě.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek

Po krátké odmlce se však hlásí jen náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer. „Viděl jsem, že všichni ostatní se bojí, tak…“ zdůvodňuje svou odvážnost, na což hbitě reaguje hejtman Ivo Vondrák: „Pan náměstek se nebojí, je gynekolog.“ Sálem propuká první aplaus.

Podrobnosti o návštěvě prezidentského páru v kraji se dočtete už v zítřejším tištěném vydání Deníku.

Když už se žádný další gynekolog neobjevuje, po pár dotazech „last minute“ prezident debatu ukončuje. Po zapsání děkovného vzkazu do knihy hostů neopomíná za hurónského smíchu z pléna nadmíru viditelně vrátit pero a natěšeně praví: „Tak, a teď si předáme dárečky.“

Když vstává, k podávané holi poznamená: „Á, tady ji mám. No, občas ji používám i pro jiné účely, viďte.“

Hejtman prezidentu Zemanovi předává „chytrou“ remosku pro vaření na chalupě, opačným směrem putuje ručně vyřezávaná dýmka. I s „návodem k použití“.

Návštěva prezidenta ČR v Moravskoslezském kraji. Dar pro hejtmana Ivo Vondráka ručně vyřezávaná dýmka.Zdroj: Deník / Pavel Sonnek„Upozorňuji, že jak doutník, tak dýmka se zásadně nešlukují. To znamená, že nedostanete rakovinu plic,“ poznamenává prezident.

„Tak, ještě zapózujeme pro fotografy, ty mám na rozdíl od novinářů alespoň trochu rád,“ směje se muž číslo jedna a míří ze sálu pryč. Procházeje kolem lavic, míjí i ex-hejtmana Miroslava Nováka, s nímž se při svých návštěvách kraje mnohokrát potkal. „Ježišmarjá, Mirku, ty jsi zhubnul! …ale sluší ti to,“ praví ke známému.

První bod programu Zemanovy návštěvy končí.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě obce Jakartovice, 15. května 2018.
Jakartovice na nohou. Přijel prezident

O kterých tématech a problémech regionu prezident na krajském úřadě hovořil?
Arcelor Mittal Ostrava:„Stejně jako Andrej Babiš, budu i já apelovat na Třinecké železárny, aby se jej pokusily koupit, protože je dobré, aby podniky v této oblasti byly, pokud možno, ve vlastnictví domácího kapitálu.“

Problémy Vítkovic:„Když se zaměříte místo lodních hřídelů a tlakových lahví na elektrárny, kde nemáte žádné zkušenosti, a ještě je provozujete v Turecku a navíc u dolu, jehož uhlí se nehodí do kotlů té elektrárny, tak se nelze divit, že dochází k ekonomickým problémům.“

OKD:„Souhlasím, že některé doly mohou prosperovat i po roce 2023. Naštěstí dnes už nikdo nemá možnost odsávat z OKD peníze ve výši, která se odhaduje na sto miliard korun. Kdyby ve firmě peníze zůstaly, tak její problémy dnes neřešíme. Znáte proto můj názor na Zdeňka Bakalu. Je to v podstatě souvislá řada urážek na cti, které jsou ale, myslím si, hluboce odůvodněné.“

Pětkrát. Už tolikrát, tedy bez výjimky každý rok, zavítal Miloš Zeman coby prezident České republiky do Moravskoslezského kraje.
Pošesté tak učinil vůbec poprvé ve svém druhém funkčním období. Stejně jako při minulých návštěvách kraje, i nyní dorazila s prezidentem Zemanem jeho manželka Ivana.
Ta bude mít po většinu návštěvy svůj separátní program, který začal hned po dnešním úvodním setkání prezidentského páru s hejtmanem Ivem Vondrákem a jeho paní.

Ivana Zemanová obdržela jako dárek originální sadu na kávu, kterou pro ni vyrobili klienti (lidé s mentálním handicapem, zrakově postižení i nevidomí) chráněné dílny Vlaštovičky Charity Opava, a dárkové balení kávy z ostravské rodinné pražírny Laura Coffee.

Prezident Miloš Zeman
Prezident pozdraví občany v Karviné i Orlové

Program Miloše Zemana v regionu v úterý 15. května:
10.30 příjezd do Ostravy a soukromé setkání prezidentského a hejtmanského páru
11.00 setkání se zástupci krajského úřadu a se starosty obcí, předání darů
12.50 pracovní oběd s bojovníky za svobodu a zástupci Integrovaného záchranného systému v Leskovci nad Moravicí
14.15 setkání s představiteli Jakartovic a okolních obcí
15.05 setkání s občany Jakartovic v Penzionu nad stájí

Připomeňte si také jeho poslední návštěvu Moravskoslezského kraje:

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Ostravy ve středu 6. září 2017.
Prezident Zeman v Ostravě: Shodit na váze je strašně jednoduché – hodně kuřte!

Sledovali jsme také nedávnou návštěvu kraje vlády v demisi v čele s Andrejem Babišem:

Vládní návštěva Moravskoslezského kraje, 25. dubna 2018 - zastávka v Gutech, u místa kde vyhořel Kostel Božího Těla. Premiéra Andreje Babiše a ministry společně s hejtmanem Ivo Vondrákem doprovázela i starostka Třince Věra Palkovská.
Vládní návštěva v kraji skončila. Kam Babiš s ministry zamířil? Podívejte se!
Návštěva Vlády ČR v Moravskoslezském kraji 24. dubna 2018. Prohlídka Dolních Vítkovic v Ostravě.
Premiér Babiš vybídl šéfa Třineckých železáren v Ostravě: Kupte Mittal