Na provoz neziskových organizací v Moravskoslezském kraji chybí 220 milionů korun. Kvůli nižším dotacím od státu a zvýšeným cenám. Seniorům, lidem s handicapem, bezprizorním matkám s malými dětmi, bezdomovcům a dalším potřebným tak hrozí, že organizace, které jim v tísni pomáhaly, zaniknou. Stovkám zaměstnanců zas, že přijdou o práci.

Krajský zastupitel a ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské Lukáš Curylo míní, že by stávající kritickou situaci alespoň částečně zmírnilo, kdyby krajští zastupitelé vytvořili stomilionovou rozpočtovou rezervu. To však představitelé kraje odmítli. Podpořili pouze výzvu vládě, aby urychleně celý problém řešila.

„Jestliže ze zákona stát převedl výkon sociálních služeb na kraj, tak se také zavázal, že tento výkon bude financovat ze svých zdrojů. My nemůžeme suplovat v rámci našeho rozpočtu stát. Vyzvali jsme stát, aby si plnil své závazky vůči organizacím, které tuto službu vykonávají,“ prohlásil hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) s tím, že pokud by kraj přistoupil na dofinancování služeb, jednalo by se o precedens. Hejtman upřesnil, že kraj by musel dofinancování sociálních služeb zajistit například na úkor investic nebo dopravní obslužnosti.

Lukáš Curylo je přesvědčen o tom, že pouhá výzva vládě nepomůže. „Toto usnesení neziskovkám nedává žádnou šanci. Už teď žijeme na dluh. Pokud do konce března nedostaneme jasný signál z veřejné správy o tom, že se situace vyřeší a že peníze dostaneme, budeme muset začít rušit některé služby a propouštět zaměstnance,“ konstatoval Curylo.

V Moravskoslezském kraji hrozí uzavření 117 sociálních služeb. O práci by mělo přijít asi 465 lidí. To by mohlo mít dopad na zhruba tři tisíce klientů.