„Cílem tohoto opatření je maximálně eliminovat prudké šíření nákazy koronavirem. Provoz podatelny bude pro osobní podání zachován. Veřejnost může kontaktovat zaměstnance krajského úřadu přednostně elektronicky nebo telefonicky, a to prostřednictvím elektronické podatelny posta@msk.cz nebo telefonního čísla 595 622 222 v úředních hodinách krajského úřadu,“ uvedl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Odběrová ambulanci pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým koronavirem (covid-19) v areálu FNO. Ilustrační foto.
Vláda schválila karanténu pro celé Česko. Moravskoslezský kraj má 14 nakažených

Od pondělka až do odvolání se pro lidi uzavřou také další úřady, například Městský úřad Nový Jičín a opavský magistrát.

Magistrát Frýdku-Místku omezuje provoz, a to na pondělí a středu od 13 do 15 hodin. Vstup do budovy bude možný pouze zadním vchodem a korigovat situaci kolem něj budou strážníci městské policie - více zde.

Od pondělí budou omezeny úřední hodiny také na magistrátu města Třinec a od středy 18. března budou jezdit autobusy MHD podle prázdninového jízdního řádu - více zde.

Ilustrační foto.
Primátor Frýdku-Místku vyzývá: Šijte roušky, pomůžete v boji s pandemií!

ZRUŠENÉ ZASEDÁNÍ

V Opavě zrušili také zasedání zastupitelstva. "Pohromadě by bylo minimálně 80 lidí, které nejsme schopni prověřit, zda nebyli v kontaktu s někým nemocným. Do tohoto rizika nechceme jít. Proto jsem se i po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí rozhodl toto zasedání zrušit," komentoval zrušení zasedání zastupitelstva opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) - více zde.

Koronavirus - Ilustrační foto
AKTUÁLNĚ: Jak je na tom Moravskoslezský kraj s respirátory?

NEMOCNICE V NOUZOVÉM REŽIMU

Nouzový režim a omezená činnost se už dotkla i Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO). Od úterý 17. března vyhlásila zrušení veškerých plánovaných hospitalizací, operací a neakutních vyšetření. Nařízení se netýká léčby akutních onemocnění a onemocnění, jejichž odklad by mohl ohrozit zdraví daného pacienta - více zde

Bezpečnostní opatření zavádí i Městská nemocnice Ostrava (MNO). Pacienti, kterým bude naměřena teplota vyšší než 37,5 °C, budou odesláni za epidemiologem. V neděli také zredukovala počet vstupů do areálu nemocnice. Pěší se do areálu dostanou pouze hlavní branou z centrálního parkoviště. Od úterý 17. března dojde k omezení plánovaných operačních a diagnostických zákroků - více zde

Odběrová ambulanci pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým koronavirem (covid-19) v areálu FNO. Ilustrační foto.
Vláda schválila karanténu pro celé Česko. Moravskoslezský kraj má 14 nakažených

Od pondělí 16. března bude kvůli koronavirové epidemiologické situaci v České republice omezen přístup do areálu nemocnice v Novém Jičíně. Všem příchozím bude měřena teplota a zjišťována epidemiologická anamnéza. Pacienti budou dále směřováni na jednotlivá oddělení a ambulance, eventuálně izolováni do rozhodnutí krajské hygienické stanice a epidemiologa - více zde

Charita Krnov zavírá, pečovatelé pokračují

Charita Krnov od pondělí 16. března do odvolání uzavírá provoz denního stacionáře a také celou budovu Charity Krnov pro veřejnost - více zde

ZAVÍRAJÍ I MATEŘSKÉ ŠKOLY

Po uzavření škol od základních po vysoké zavírají v některých městech také na mateřské školy. Například v Novém Jičíně od pondělí 16. března uzavřou všechny městské mateřské školy s celkovou kapacitou až 750 dětí - více zde.

Zavřené budou od pondělí i mateřské školy ve Frýdku-Místku - více zde. Stejně tak se rozhodlo je zavřít i vedení ostravského obvodu Mariánské-Hory a Hulváky - více zde

Lesní bar nad Horní Lipovou dočasně zavřel po vyhlášení nouzového stavu
Dopad na cestovní ruch bude fatální. Jeseníky může tvrdě zasáhnout

Všechna klientská i komunitní centra od pondělí zavírá například společnost Residomo, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník