MAGICKÉ DATUM A MONTÉRKY

Organizátoři si naplánovali slavnostní otevření muzea na magické datum plné devítek 9. 9. 2019 v 9.09 hodin, které nikdo nezapomene. Byl to opravdu nezapomenutelný okamžik, když zakladatel muzea František Thorsten Tomčala přišel v montérkách vítat hosty.

„Kdo měl představu, že při slavnostním otevření muzea tu budu stát v krásně nažehleném obleku s přípitkem, je asi trochu zklamaný. Potřebovali bychom pracovat ještě asi pět hodin, aby tu bylo všechno úplně podle našich představ. Zároveň je ta nedokončenost pěkný symbol, jak je tady pořád všechno pohybu. Rekonstrukce budovy se nám prolíná s restaurováním nábytku,“ uvedl František Thorsten Tomčala s tím, že bývalé sanatorium Ozon se vrací ke svému původnímu předválečnému názvu Lesní zámek.

Ilustrační foto.
V Krnově zdražilo vstupné do bazénu, sauny i na kluziště

Z KAŽDÉ FIRMY ASPOŇ JEDEN EXPONÁT

V malých pokojících pacientů byly vybourány příčky, aby vznikly výstavní prostory pro prezentaci osmi let systematické sběratelské práce.

„Máme tu výrobky 25 historických nábytkářských firem. Cílem bylo zkompletovat sbírku tak, abychom měli od každého českého výrobce aspoň jeden exponát. To se povedlo, a teď už se můžeme zaměřit jen na sbírání nejvzácnějších kusů,“ popsal Tomčala podstatu sbírky s tím, že jeho specializací je nejslavnější světový výrobce ohýbaného nábytku Thonet.

Ilustrační foto.
Celé centrum Krnova se změní v kávový festival

Bývalé plicní sanatorium Ozon se 9.9. 2019 v 9.09 hodin poprvé představilo veřejnosti jako Lesní zámek a Muzeum nábytku. Výhledově sem bude přemístěna i restaurátorská škola a dílny.Zdroj: Deník / František KubaBývalé plicní sanatorium Ozon se 9.9. 2019 v 9.09 hodin poprvé představilo veřejnosti jako Lesní zámek a Muzeum nábytku. Výhledově sem bude přemístěna i restaurátorská škola a dílny.Autor: Deník / František Kuba

LEGENDA: OHÝBANÝ NÁBYTEK THONET

„Miluji židle thonetky a fascinuje mě životní příběh pana Thoneta, který kromě velkých úspěchů zažil také velké trápení. Navíc je ohýbaný nábytek snadno identifikovatelný. Málokdo by dnes dokázal vyrobit falzum nebo věrnou repliku ohýbaného nábytku. Falzifikátů a novodobých kopií barokního nábytku je spousta, takže i pro znalce bývá těžké poznat originál. Specializace na ohýbaný nábytek je proto nejschůdnější cesta, když chcete založit kvalitní sbírku,“ vysvětlil Tomčala, proč v jeho sbírce převažuje ohýbaný nábytek. Další část sbírky je věnována různým slohům nábytku od gotiky a renesance, přes baroko a rokoko, až po secesi, biedermeier a empír.

Navštívit nové krnovské Muzeum nábytku v Lesním zámku na Ježníku mohou zájemci každou středu a čtvrtek od 16.30 do 20 hodin a v sobotu od 10 do 17 hodin.

Trenér Orcy Krnov Štěpán Lhoťan.
Trenér Orcy Krnov Štěpán Lhoťan: Chceme být do třetího místa
Zámek Dívčí hrad. Ilustrační foto.
Zámek Dívčí hrad se poprvé otevře lidem