Podobné retro telefony chráněné plexisklem bývaly ve městech, ale rozhodně ne pověšené na stromech, jako tady v Miloticích.

 „Jak to asi fungovalo? Kde to má otvor na kartu nebo na mince? Jestlipak se ve sluchátku ozve tón?“ táhne každému hlavou při setkání s masivním červeným aparátem.

Milotice nad Opavou jsou klidná obec obklopená přírodou.
Na návštěvě v Miloticích nad Opavou: Rusíni zde dodnes udržují svůj jazyk i víru

Každému, kdo nezná důlní telefon Tesla, jakým se zajišťovalo spojení v těžkých průmyslových provozech a v podzemních částech dolů.

Tento telefon byl zkonstruován tak, aby spolehlivě zvládal provoz v extrémní prašnosti a vlhkosti, a současně aby se vyloučil případný výbuch metanu nebo uhelného prachu. Nerozbitné sluchátko i číselník byly navrženy tak, aby telefon dokázala obsluhovat tvrdá mozolnatá ruka těžce pracujících chlapů.

Starosta Milotic nad Opavou Jan Palupčík.
Volné pozemky v Miloticích nad Opavou? Vypadá to na stavební boom, říká starosta

Pavučina na sluchátku naznačuje, že milotický telefon už asi dlouho nebyl používaný. Ať už je to originálně vystavená starožitnost, provokace streetartového umělce, nebo prostě jen vtípek pro pobavení kolemjdoucích, stojí za to se do Milotic k telefonu vypravit. Něco tak originálně divného nikde jinde neuvidíte.