Pro sobotní čtyřhru kapitáni zatím nahlásili Adama Pavláska s Veselým a Matwého Middelkoopa s Jeanem-Julienem Rojerem. Pak by měli nastoupit Veselý proti Haasemu a Rosol proti Tallonu Griekspoorovi. Nominace ale ještě kapitáni mohou změnit.

S Nizozemskem se Česko nebo bývalé Československo utkalo v Davisově poháru sedmkrát, z toho pětkrát vyhrálo. Poslední vzájemný zápas ale dopadl lépe pro nizozemský výběr, který v září 2017 zvítězil v baráži 3:2 na zápasy.

Jiří Veselý: Čekáme přírůstek. Letos se nebudu nudit

Bude to on, kdo povede od pátku v Ostravě české daviscupové reprezentanty v kvalifikačním souboji s Nizozemskem za postupem do listopadového finálového turnaje v Madridu. Jiří Veselý, 97. hráč světa a jednička současného výběru nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila, si dobře uvědomuje důležitost zápasu.

Jiří Veselý vyhrál teprve své druhé daviscupové utkání.Zdroj: Lukáš Kaboň

Jak se na utkání těšíte?

Jdeme na Nizozemce, kteří mají velmi kvalitní tým, ale jejich forma není momentálně ideální. Haase v posledních zápasech úplně nezářil. Bude to vyrovnané utkání, na domácí půdě hrajeme lépe než mimo republiku. Ale uvidíme, jak nám všechno sedne. Rozhodně zabojujeme o to, abychom se dostali do závěrečné části.

Jiří Veselý, Davis Cup - Česko vs. Izrael, 6. dubna 2018 v Ostravě
Kvalifikace Davis Cupu vylosována. Dvojkou za Veselým bude Rosol

Je pro vás Davis Cup stále vzpruhou v turnajovém programu?

Poslední dva tři Davis Cupy to tak cítím. První starty pro mě byly složité. Nehrál jsem dobře, trápil jsem se. Pak skončil Tomáš (Berdych), Radek (Štěpánek) byl zraněný a dostal jsem se do pozice týmové jedničky. Psychicky jsem na to zřejmě nebyl úplně připravený, některá utkání jsem nezvládl, takže úvod v Davis Cupu pro mě nebyl úplně ideální.

V čem byl problém?

V mentální stránce. Od Nizozemska, kde jsme nastoupili předloni na antuce, hraji solidně. Letos v Maďarsku až na zaváhání v prvním dnu jsem taky podal slušný výkon. Těšil jsem se na Davis Cup. Věřím, že předvedu kvalitní tenis a týmu pomůžu k vítězství.

Poslední Davis Cup hraný tradičním systémem ovládli Chorvaté
Rozpaky. Je tu nový Davis Cup

A na závěr: Co rodina, už je vás doma více?

Ještě se náš počet nezměnil, ale za chvíli změní. Máme pár týdnů do přírůstku, pak přijdou další životní změny svatba a tak dále. Takže se letos určitě nebudu nudit. Termínově to vychází na přelom února a března, při Davis Cupu mohu být ještě klidný.

Trénink českých tenistů před Davis Cupem.
Tenisté se v Ostravě chystají na Nizozemce. Máme jim co vracet, řekl Navrátil