„Ve spíži mám prasklý celý roh, podobnou prasklinu na balkóně, uvolnila se i garnýž,“ popisuje Emilie Šajtlabová, obyvatelka jednoho z bytů v 9. patře.

„Čím jiným by to mohlo být? Všechno začalo poté, co kolem baráku začali bagrovat,“ říká rezolutně.

Podobnou zkušenost má i sousedka, důchodkyně.

„Mám prasklý i panel. Budeme žádat, aby to opravili. Já na to nemám,“ říká nešťastná seniorka.

Věžový dům v ulici Železničářů v Havířově.Zdroj: Deník / Libor Běčák

Nová parkoviště poblíž domu zadalo firmě stavět město. Jeho zástupce ale tvrdí, že se na místě nedělaly žádné práce, které by mohly narušit statiku domu.

„Nezasahovali jsme vůbec do základového podloží. Nedělali jsme žádné vrty, či piloty. Pokud se dům hýbe, tak se lidé musí obrátit na majitele nemovitosti. My víme, že v těsné blízkosti domu se dělal okapový chodník a anglické dvorky, ale s touto stavbou my nemáme nic společného,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kriš.

Obyvatelé domu, který vlastní společnost Zlatý déšť, připomínají, že se statikou domu bojoval ještě jeho původní majitel České dráhy. Asi před 15 lety se prý zpevňovalo podloží u pravé části domu.

Vlakové nádraží vytváří podle architektů vzácný harmonický celek, který je nutné chránit pro budoucí generace.
Architekti chtějí chránit i panelák vedle nádraží

Zda za praskliny v bytech mohou skutečně stavbaři, posoudí statik.

„Jakmile jsme se dozvěděli od majitelů bytů, že tam mají nové praskliny a problémy, udělali obhlídku v bytech, vše jsme nafotili a kontaktovali statika, který si to prohlédne a vypracuje zprávu. Co víme od nájemníků, dělala se před domem retenční nádrž, používala se velká technika, takže je možné, že to nějak způsobilo ty praskliny. Ale jak říkám, počkáme na verdikt statika,“ řekla Šárka Vyvlečková, zástupce společnosti, které dům patří.

Graf znázorňuje zaznamenané otřesy.
Pod Karvinou se opět zatřásla země