Pro občany i právnické osoby to znamená povinnost dodržovat opatření, jak hrozícím požárům předejít.

Z nařízení vyplývá, že se například nesmí kouřit v parcích, to však neplatí při běžné pohybu po chodnících nebo náměstích mimo parky. Táborák si lidé nesmí založit ani u lesa nebo na poli a ani na své zahradě, zatímco ve dvorku domu ano. 

Kraj rozhodl na návrh hasičů

Doba zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na území Moravskoslezského kraje byla vyhlášena na návrh Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v souladu s nařízením kraje a zákonem o požární ochraně. Vyhlášení je zveřejněno na úřední desce krajského úřadu, bude rozesláno jednotlivým obcím kraje s žádostí o jeho zveřejnění.

„Zejména pro turisty, zahrádkáře, vlastníky lesů a podnikatele hospodařící v lesích a na porostech bude toto nařízení znamenat jistá omezení, ale věřím, že situaci pochopí a zákazy budou respektovat. Jen tak můžeme předejít rozsáhlým škodám na majetku a na zdraví,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Upřesnil, že v tomto období je zakázáno rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně, například plošné vypalování suchých porostů a suché trávy, pálení klestí a kůry. Na místech se suchým porostem, v lesích a ve vzdálenosti do padesáti metrů od okraje lesa se zakazuje také kouření (s výjimkou elektronických cigaret) a odhazování hořících nebo doutnajících předmětů. Nesmějí se pořádat ohňostroje a za určitých podmínek mohou být zakázány i jízdy parních lokomotiv.

Povinnosti přibyly také vlastníkům lesa, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám hospodařícím v lese. „Musejí například zajistit, aby byly volné a sjízdné lesní cesty, a kontrolovat místa, na kterých během pěti dnů před vyhlášením období sucha hořelo,“ dodal ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza. Upozornil i na to, že se nesmí spotřebovávat voda z požárních nádrží k jiným účelům, než k hašení.

Konec doby zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na území Moravskoslezského kraje opět stanoví krajský úřad a oznámí jej na úřední desce.

Ilustrační foto
Noční drama v Ostravě. Padl i výstřel