Škody jdou do desítek miliard korun a třeba některé partie Jeseníků nejsou zelené, ale hnědé. 

Změnit by to mohla nová technologie tzv. plynování pomocí látky EDN. Jde o chemicky aktivní látku, jejíž účinky už skoro rok ověřují vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV), České zemědělské univerzity (ČZU) a tým odborníků z Lučebních závodů Draslovka Kolín. Společně zatím mluví o malé senzaci.

Těrlická přehrada za snížené hladiny.
Ukradli nám vodu, lamentují lidé u Těrlické přehrady

Oč jde? Lesníci začali zkoušet novou technologii – tzv. fumigaci, kdy se poražené dřevo pokryje plachtou a pod ni se začne vhánět insekticidní plyn – v tomto případě látka EDN vyvinutá v Česku.

Slibná metoda

„Testování začalo v loňském roce, kdy proběhlo několik testovacích fumigací. Dosavadní výsledky ukazují vynikající účinnost na podkorní hmyz,“ popsal Deníku Ondřej Vybíral z Lesní správy Arcibiskupství pražského. Ta nyní obhospodařuje asi 22 tisíc hektarů lesa na území Čech a částečně i Vysočiny a v jejích porostech se zkoušky provádějí. 

V současné době mají lesníci na výběr několik metod, jak řešit napadení kůrovcem. Všechny ale mají nějaké limity.

Lesníci mohou neustále  nakažené stromy vyhledávat, kácet a odvážet pryč. V úvahu připadá i odkornění stromů pomocí speciálního stroje, ale ten je náročný na čas a lidskou sílu.

Úbytek vody trápí také Žermanickou přehradu, během týdne tam hladina poklesla o pětadvacet centimetrů.
Rekordní sucho způsobuje rychlý úbytek vody v řekách i přehradách

Další možností je „běžný“ chemický postřik, jenže ten nezahubí kůrovce uvnitř dřeva a lýkožrout může při další manipulaci s kůrou vylétnout a napadnout další stromy. Jediným rychlým řešením použitelným přímo v lese jsou právě plynné insekticidy, jejichž malé molekuly relativně rychle pronikají celým profilem dřeva a ihned hubí všechna vývojová stadia škůdce, tj. vajíčka, larvy, kukly a dospělé jedince.

Bezpečná náhrada

Celosvětově se v plynné formě používal dosud metylbromid, EU však jeho použití zakázala, protože ničí ozonosféru. Český EDN a výzkumným týmem navržená technologie fumigace je od té doby první účinnou náhradou.

„Ukázalo se, že několikahodinová fumigace při po-užití látky EDN dosahuje až stoprocentní usmrcení několika druhů kůrovců. Navíc aplikace nezanechává na dřevě žádné negativní stopy,“ popsal člen výzkumného týmu Václav Stejskal z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Vědci proto hodlají pokračovat a přivést technologii do běžného užívání.

"Co nesežere kůrovec to povalí vichřice." Holiny v okolí obce Petrovice.
Poslanci pošlou do lesů na sever Moravy inspekci. Stav je katastrofální

„Nyní je nutné postavit mezioborový tým k dalším potvrzujícím pokusům přímo v lesním porostu. Pokud se výsledky výzkumu potvrdí a podaří se i zavedení do praxe, bude to zcela zásadní aplikovaný výstup českého výzkumu,“ zdůrazňuje Radek Aulický z VÚRV.

Stát poslal miliony

Na unikátní projekt deseti miliony korun přispěl i stát, a to prostřednictvím Technologické agentury ČR. „V současné době řádí kůrovcová kalamita nejen v českých lesích, ale také v Polsku, Slovensku a Německu. Je mimořádného rozsahu. Jen v letošním roce se odhadují ztráty v lesích na území ČR v řádu několika miliard korun. Hrozí, že části lesů na Moravě a v jižních Čechách zcela zmizí,“ varuje předseda Technologické agentury Petr Očko.

Zajímavostí je fakt, že na světě existuje nyní jen pět registrovaných chemických aktivních látek k fumigování škůdců. Hned dvě z nich s názvy Bluefume a EDN vlastní a vyrábí kolínská Draslovka. Jejich cílem teď jsou celosvětové registrace, pokročily v USA, Austrálii i na Novém Zélandu.

Ilustrační foto.
České dálnice dobývají zahraniční kamiony, podíl domácích trvale klesá