Na návštěvníky čeká hudební program, ale také nadační městečko a soutěžní putování pro nejmenší.

Oslavy začnou už dopoledne tradičním pietní vzpomínkou na horníky, kteří zemřeli při práci v podzemí. Na Univerzitním náměstí se jejich památce pokloní zástupci OKD i města. Průvod krojovaných horníků pak vyrazí ke kostelu Povýšení svatého Kříže ve Fryštátě na bohoslužbu, která začne v 11 hodin.

HUDBA A ZÁBAVA

Ve dvě odpoledne vypukne v parku Boženy Němcové zábavný program pro děti i rodiče. Kromě hudebních vystoupení Ewy Farne, Davida Kollera, Pavla Dobeše, metalové skupiny AHARD a kapely Rock & Roll Band Marcela Woodmana se návštěvníkům představí i mažoretky Michelle, cvičenci s workoutovou exhibicí nebo organizace Voltiž Duha.

Kromě toho vyroste v parku i nadační městečko asi 20 neziskových organizací a spolků. Tady nejmenší návštěvníci najdou soutěžní putování, při kterém budou děti získávat razítka na jednotlivých stanovištích.

„Po splnění úkolů bude na malé soutěžící čekat odměna. Pro ty starší zajistíme novinku v podobě fotokoutku a rozhodně nebude chybět plackovač k výrobě vlastních odznaků-placek,“ upřesnila nadační administrátorka Kateřina Tůmová-Blablová.

O občerstvení a odpočinek se postará obecně prospěšná společnost Spirála, v níž pod dohledem terapeutů připravují jídlo a obsluhují zákazníky handicapovaní.

HANA HUSOVSKÁ

Natáčecí den nového českého televizního filmu Dukla 61 v prostorách Dolu Žofie v Orlové.
OBRAZEM: Natáčení filmu o havířské dřině a důlní tragédii je tvrdá práce