Připomínat si mimo jiné budeme sto let vzniku Československa anebo osmdesát let mobilizace. A právě i ve spojení historie a moderní doby se ponese tento ročník.

„Bude určitě skvělé vidět vedle nejmodernější letecké techniky i stroje, s nimiž byli naši dědové a pradědové odhodláni hájit svou samostatnost a svobodu, tedy hodnoty, které ani v dnešních dnech nemůžeme a nesmíme považovat za samozřejmé,“ komentoval ostravský primátor Tomáš Macura.

Hlavní program Dnů NATO připadá na 15. a 16 září, uskuteční se na letišti Leoše Janáčka Ostrava. Na koncepci akce usilovně pracuje pořádající organizace Jagello 2000, která se obrátila i na zahraniční partnery.

Navrhovala přitom, aby dynamické ukázky byly upřednostněny před těmi statickými. Poprvé se tak v Mošnově bude prezentovat Chorvatsko, a to skrze akrobatickou skupinu Krila Oluje.

Dny NATO 2015 na ostravském letišti v Mošnově. Letecké záběry z paluby vrtulníku AW 139m zajištěného firmou AgustaWestland.
Hluk v okolí letiště zvýší výcvikové lety vrtulníků

Čerstvou novinkou je potvrzená ukázka nejmodernějšího francouzského nadzvukového letounu Rafale.

Počítá se také s bombardérem Su-7, který bude přivezen ze základny Armády ČR v Náměšti nad Oslavou. „Účast samozřejmě ještě zdaleka není definitivní a budeme ji průběžně upřesňovat a zveřejňovat,“ uvedl předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Nevšední spojení se rýsuje v hudební rovině. Kombinované vystoupení chystá Janáčkova filharmonie Ostrava a Armáda ČR. Společně ztvární kompozici Smetanovy Vltavy.

Na působivý zážitek se těší i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák: „Řekl bych, že už při prvních tónech Smetanovy Vltavy se na chvíli zastaví čas. Nejsem odborník na vážnou hudbu, ale jsem si jistý, že jiné dílo, než právě z cyklu Má vlast, by nebylo pro tuto příležitost vhodnější.“

Dny NATO v Ostravě na letišti v Mošnově. Přehlídka jízdní a pořádkové policie
Letecké ukázky Dnů NATO zhatilo počasí. Proletěli jen Slováci s A319 a TU154

Významným partnerem letošních Dnů NATO bude také Slezské zemské muzeum, které obstará ukázky historické vojenské techniky. K vidění bude například obrněný automobil československých legií na Rusi – Austin-Juráš. Ten mimochodem úzce souvisí se vznikem ČSR v roce 1918.

V rámci takzvaného historického campu budou návštěvníci moci obdivovat i jiné stroje, a to z éry předválečné anebo z období druhé světové války.

„Diváci samozřejmě uvidí tank T-34, který se podílel na ostravsko-opavské operaci, a to jak na dynamické, tak statické ukázce. Další vystavenou technikou z druhé světové války bude vůz Dodge s divizním kanónem ZIS 3. Z letecké techniky budou na statice repliky Jak-3 a Spitfire Mk. IX, na dynamické ukázce pak Spitfire Mk. XVI a MiG-15 UTI, který už ilustruje poválečné období,“ popisovala ředitelka muzea Jana Horáková.

Hřebčín Albertovec.
Skončí dostihová stáj Albertovec?
Letiště. Ilustrační foto.
Rekordní rok tuzemských letišť: Ostrava prohrává boj s polskou konkurencí