Nejdříve vzpomínková akce vypukne v Karviné, od 17.30 hodin se lidé sejdou na Univerzitním náměstí, kde společně zapálí svíčky a připomenou si, co Palachův mimořádný čin přinesl.

V Opavě pietní akt organizuje Milan Freiberg. „Chtěli bychom si připomenout oběť Jana Palacha, první lidské pochodně, která měla v roce 1969 vyburcovat lidi ze začínající letargie a říci svým činem, že okupace cizími armádami nemůže být brána jako normální stav. Téma stále častěji okrajované svobody a demokracie je dnes více než aktuální,“ míní pořadatel opavské akce.

Setkání proběhne dnes v 18 hodin u sochy Opavy v Sadech svobody, odkud se poté vyrazí přes Ostrožnou ulici až ke Kouli na Horním náměstí. Zde budou zapáleny svíčky.

Také obyvatelé Bruntálu a okolí zavzpomínají na oběť Jana Palacha. Jeho památku a odkaz si připomenou dnes v 18 hodin na náměstí Míru u Morového sloupu.

A v Novém Jičíně zvou u příležitosti 50. výročí tohoto mimořádného činu manželé Ivan a Věra Janíkovi na setkání, které se uskuteční dnes v 18 hodin u radnice na Masarykově náměstí. Iniciátoři setkání vzkazují všem, jež uvedený čas nevyhovuje, že položit květinu či zapálit svíčku mohou v průběhu celého dne.

V Ostravě se už včera v podvečer uskutečnila v Centru Pant debata s někdejší biskupkou Církve československé husitské Janou Šilerovou na téma, jaký smysl dává Palachova smrt našim životům.

Akce byla naplánována také v antikvariátu Fiducia, ale kvůli nemoci organizátorky byla přesunuta na duben.

K TÉMATU

Kdo byl Jan Palach? Jan Palach byl dvacetiletý student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který obětoval svůj život na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy. Dne 16. ledna 1969 se zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel.
PŘEHLED DNES KONANÝCH AKCÍ V KRAJI
Kde se dnes konají vzpomínkové akce na Jana Palacha? Karviná: v 17.30 hodin, Univerzitní náměstí
Opava: v 18 hodin, Sady Svobody (u sochy Opavy)
Nový Jičín: v 18 hodin, Masarykovo náměstí
Bruntál: v 18 hodin, náměstí Míru (u Morového sloupu)
Frýdlant nad Ostravicí: v 18 hodin, centrum města
Ostravice: Základní a Mateřská škola