Už v polovině února měla v jednom z rodinných domů v petřvaldské ulici U Kovárny vzniknout nová sociálně terapeutická pobytová služba Slezské diakonie, určená mladistvým klientům po drogové či jiné závislosti. Proti jejímu zřízení se však ohradili zastupitelé města Petřvaldu i zdejší občané, kteří kromě jiného sepsali petici s názvem Ne!!! léčebně narkomanů v Petřvaldě.

V té argumentují například potenciálním nárůstem kriminality v souvislosti se vznikem služby, zvýšenou dopravní zátěží zdejší jednosměrné ulice či nebezpečím snížení hodnoty blízkých nemovitostí.

Pohled z lávky nad kolejištěm.
Oprava bohumínského vlakového nádraží pokračuje

„Se zřízením této služby v blízkosti našich domů a celkově v centru města z mnoha důvodů nesouhlasíme, proto jsme se rozhodli proti jejímu vzniku vytvořit petici. Už jen z toho důvodu, že podle dostupných informací by v petřvaldské komunitě měli být ubytováni klienti z měst celého Moravskoslezského kraje, která sama podobné zařízení na svém území zřídit nechtějí. Proč by se měly problémy větších měst řešit na úkor nás?“ přiblížil situaci jeden z iniciátorů petice a zdejší občan René Briesten.

„Nepopíráme, že podobná zařízení jsou potřebná, ale určitě ne v centru města a v přímé zástavbě rodinných domů. Největší strach máme z toho, že v důsledku nové sociální služby dojde v dané oblasti k nárůstu kriminality. Nepřesvědčují nás ani argumenty Slezské diakonie o tom, že klienti zde budou bydlet na základě vlastní dobrovolnosti a motivace. Někdy je i dobrovolnost slabá proti abstinenčním příznakům a lákadlům původního života,“ dodal Briesten s tím, že petici proti vzniku zařízení dosud podepsalo 1147 lidí.

HRA O BEZPEČNOST OBČANŮ PETŘVALDU?

Kromě občanů se proti terapeutické komunitě postavili i sami zastupitelé Petřvaldu, kteří na zasedání na konci února odhlasovali, že zřízení této služby na území města je v rozporu s územním plánem. Ani toto rozhodnutí však podle starosty Jiřího Lukši nemusí znamenat, že sociální služba v Petřvaldě nevznikne.

Česká pošta - Partner.
Pošta Partner ve Starém Bohumíně

„Města v České republice bohužel nemají žádné zákonné možnosti, jak vzniku těchto služeb na svém území zabránit. Rozhodující proto zřejmě bude až schůzka u hejtmana, která se bude konat příští pondělí. Na té se kromě zástupců města sejdou i zástupci petičního výboru a Slezské diakonie,“ doplnil starosta.

S argumenty zastupitelů ani s těmi uvedenými v petici však nesouhlasí tisková mluvčí Slezské diakonie Lenka Waszutová.

„Podle dostupných informací se náš záměr se zdejším územním plánem shoduje. Projekt, který chystáme, pak v žádném případě není „ubytovna pro narkomany“, která by jakýmkoli způsobem mohla vést k ohrožení či narušení bezpečnosti zdejšího života,“ ubezpečila veřejnost mluvčí.

„Objekt bude využíván k poskytování sociální služby terapeutické komunity. Ta bude určena k tří- až šestiměsíčnímu intenzivnímu pobytu chlapců a dívek ve věku 14-19 let, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci v důsledku závislostního chování. Cílem je podpořit změnu jejich životního stylu, převzetí zodpovědnosti a jejich návrat do běžného života,“ přiblížila záměr organizace Waszutová a dodala, že terapeutická komunita je dobrovolná a podmínkou přijetí klientů do služby je jejich vlastní motivace a abstinence od všech návykových látek.

Chystaný petřvaldský projekt je výsledkem žádostí několika měst Moravskoslezského kraje o zřízení této služby, okolní města Havířov, Orlová, Karviná a Český Těšín nevyjímaje.

Ilustrační foto
České dráhy v regionu do tří let nasadí nejmodernější vlaky