Ti šťastnější dokázali chvilkový moment zaznamenat mobilními telefony, jiní jen sledovali průlet letadel nad svými hlavami.

Gripen už mohli lidé u ostravského letiště v Mošnově pozorovat v úterý. Ve středu pak trojice letounů zakroužila nad Ostravou. Deníku se ozvali také lidé, kteří trojici letadel viděli přímo nad městem, ale také při jízdě po dálnici D1. 

"Zaburácelo nám to nad hlavami. Podívala jsem se na oblohu a viděla menší letadlo, které doprovázely stíhačky," řekla žena pracující na krajském úřadě. 

Někteří dávali průlet do souvislosti s cvičením aktivních záloh Hradba 2018, které se konalo také na mošnovském letišti. To však už skončilo. 

Cvičení aktivních záloh Hradba 2018 na letišti Leoše Janáčka (Mošnov), 13. dubna 2018 v Ostravě.
Cvičení Hradba 2018 ukázalo: stále roste počet aktivních záloh v armádě

Středeční průlet souvisel s jinou akcí Armády ČR. 

Vojáci trénovali klasický zásah u letadla, které nenavázalo spojení a za pomocí stíhacích letounů bylo doprovozeno k letišti. 

"Jednalo se o výcvik letounů hotovostního systému ve spolupráci s ostravským letištěm. Konkrétně plnění úkolu pomoci letounu v nouzi. Piloti nacvičovali komunikaci s letounem," řekl Deníku Jindřich Plescher z Oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR. 

Letoun L-410A Turbolet, ilustrační foto.Zdroj: ČTK//Dalibor Glück

Kontrola obecních bytů na uliciích Pavlovova a Čujkovova v Ostravě Zábřehu, duben 2018.
Kontrola obecních bytů v obvodu Ostrava-Jih: kdo neotevírá, nemá čisté svědomí!