Státní plavební správa se dlouho zdráhala dát nové lodi osvědčení, to Harta získala až nyní v listopadu.

„Dne 13. listopadu proběhly závěrečné testy na elektrolodi HARTA SJ SP-45E. Testy byly zaměřeny především na manévrovací schopnosti lodě a dojezd na elektrický pohon. Testů se zúčastnili zástupci firmy ATUT - Polsko (dodavatel lodi), zkušební komisaři společnosti CS Lloyd a průběh zkoušek dozorovali vedoucí pracovníci Státní plavební správy z ředitelství Praha a pobočky Přerov. I přes nepříznivé klimatické podmínky byly zkoušky úspěšné,“ informoval o získání osvědčení předseda Mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík. Výletní loď pořídil Mikroregion Slezská Harta za 14 milionů korun za pomoci krajské dotace.

Město Albrechtice - ilustrační foto
Místostarosta Města Albrechtic složil funkci, po něm i starostka

Nová loď ztratila celou letošní sezonu. Nespokojena zůstala celá řada zájemců o plavbu, mnozí turisté odjížděli z Leskovce nad Moravicí značně naštváni když zjistili, že loď je mimo provoz. Mikroregion plánuje s Hartou do Vánoc mimořádné výletní plavby, pokud to podmínky a počasí dovolí, oficiální sezona ale začne až příští rok na jaře.

Na Slezské Hartě v červnu zahájí pravidelné plavby první velkokapacitní výletní loď na elektropohon nazvaná Harta.Zdroj: Deník / Dalibor Otáhal

Na Slezské Hartě je ještě výletní loď Santa Maria pro deset pasažérů. A velmi oblíbený je také přívoz Rouza. Jde o elektroloď, která pluje mezi Razovou a Roudnem. Na palubu se vejdou nejen pasažéři, ale i lidé s kočárky či jízdními koly, využívají ji nejen turisté, ale i lidé z kdysi sousedních obcí, které rozdělila přehrada.

Mikulášská jízda parním vlakem po osoblažské úzkokolejce je plná čertů. Mikuláš se svými anděly jsou v menšině.
Poslední parní vlak roku 2019 je Mikulášský