Na konci cesty v údolí Rudohorského potoka na území Bělé pod Pradědem stojí chata Rudohorka. Dovnitř nahlížím spolu s Josefem Paulem, hajným polesí Domašov. Uvnitř dřevěné stavby na kamenném základu se nachází dvě poměrně prostorné místnosti, mezi nimiž lze projít skrz krytou verandou.

„Na tomto území stojí chat asi nejvíc. Údolí jsou tu táhlá, dříve nimi vedla jedna údolnice a kolem se táhnou nepřístupné kopce. Cesta nahoru v minulosti lidem trvala několik hodin. Chaty se na horách budovaly, protože v nich přespávali lesní dělníci. Vzali si zásoby, v horách pracovali několik dnů a pak se zase stáhli dolů,“ popisuje důvod vzniku horských staveb Josef Paul.

Paddleboard. Ilustrační foto.
Na Slezskou Hartu láká půjčovna paddleboardů. Mezi vodními sporty zažívá boom

Stavby v údolí dostávají více zabrat

Na svém úseku má čtyři chaty: Kromě Rudohorky také Bysterskou, Keprnickou a těsně pod hřebenem Kvedlenu. Stavby na vrcholcích v drsnějších klimatických podmínkách mohou mít paradoxně delší životnost, než ty v údolí.

„Tato chata hodně trpěla. Vidíte, že stromy kolem jsou odkácené, aby mohla trochu dýchat. V údolí je problém vlhkost, je tu menší proudění vzduchu, stavba dostává víc zabrat,“ vysvětluje na příkladu Rudohorky hajný.

Dítě, kojenec - ilustrační foto
V polském městečku se rodí jen dívky. Za chlapce dostanou místní odměnu

Opravy havarijních stavů

Rudohorka je jednou z chat, které nechaly Arcibiskupské lesy a statky Olomouc částečně renovovat. V Jeseníkách jich mají ve správě sedm desítech. Po jejich navrácení cíkvi provedly jejich podrobný pasport.

„Po celkovém zhodnocení je zřejmé, že každá chata by potřebovala opravu, ale v současné době řešíme pouze havarijní opravy. Ročně se jedná přibližně o deset chat. Jde o opravy střešních krytin, oken, vyhnilých trámů, zborcených komínů či kamen. Opravy realizujeme z důvodu prodloužení životnosti budov a také kvůli zajištění bezpečnosti návštěvníků,“ sdělil správní ředitel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Josef Kundrát.

„Za našeho působení se všechny chaty natřely, dává se jim péče, aby se jejich stav nezhoršoval, ale spíše zlepšoval. Důležité je, aby do chaty nepršelo a zespodu nehnila. Pak vás přežije,“ dodává Josef Paul.

Rozdíl mezi teplotou vzduchu a asfaltu může být až dvojnásobný. Jde o informaci, která může být zajímavá nejen pro řidiče.
V Pietrowicích mají u silnice novou infotabuli

Chaty ve správě arcibiskupských lesů pochází z období před první světovou válkou. V minulosti sloužily lovcům, dělníkům a jako sklady krmení pro zvěř. K přechodnému ubytování lesních dělníků a výkonu práva myslivosti slouží i dnes. Navíc přibyla funkce rekreační.

„Pronájem chat veřejnosti je možný, ale jen u některých chat a v určité roční době,“ dodal Josef Kundrát.