„Vítkovice splnily svou roli, podpořily přípravu a projekty oživení a nového využití Trojhalí, nabídly jeho propojení s industriální památkou Dolní Vítkovice. To vše je v zásadě hotovo. Nás to stálo zhruba dvacet až pětadvacet milionů. Přesto jsme se stali pomyslným červeným hadrem, který někoho dráždí. Míním tím například spekulace, že chceme převzít a řídit městskou galerii. Na naše rozhodnutí odejít mělo vliv i to, že někteří ze zastupitelů města začali dokonce tvrdit, že si Vítkovice začínají přelévat městské peníze přes Trojhalí Karolina. To už považuji za skandální," vysvětlil krok strojírenských Vítkovic Jan Světlík a dodal: „Městu i naší firmě to přináší jen zlou krev. Nastal čas, abychom uvolnili prostor jiným soukromým subjektům, které budou ve sdružení aktivně pracovat a finančně na jeho činnost přispívat. Přijde třeba Knihkupectví Becher, dá ročně těch pět milionů, co jsme dávali my, a bude teď zase skandalizováno ono."

Předseda představenstva Vítkovic Jan Světlík (na snímku uprostřed). Vlevo od něj stojí architekt Jan Pleskot, vpravo ředitel sdružení Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.
Předseda představenstva Vítkovic Jan Světlík (na snímku uprostřed) na tiskové konferenci vysvětlil, proč se strojírenská firma k tomuto kroku rozhodla. Vlevo od něj stojí architekt Jan Pleskot, vpravo ředitel sdružení Trojhalí Karolina Petr Šnejdar.  Foto: Deník/Pavel Sonnek

Vystoupení Vítkovic ze sdružení znamená, že firma už nebude dále spolufinancovat žádný projekt Trojhalí.

Ostravský primátor Petr Kajnar v reakci na odstoupení společnosti Vítkovice ze zájmového sdružení právnických osob Trojhalí Karolina uvedl: „Mrzí mě to, ale Janu Světlíkovi se nedivím. V okamžiku, kdy se stal terčem kritiky opozice městského zastupitelstva, jeho rozhodnutí chápu. Problém je, že si někteří opoziční zastupitelé z hnutí Ostravak nevidí do pusy," řekl primátor Petr Kajnar.

Ostravský knihkupec a zastupitel za hnutí Ostravak Jan Becher je přesvědčen, že za odchodem Vítkovic ze sdružení jsou jiné důvody. „Nevěřím tomu, že své dlouhodobé plány by Vítkovice měnily kvůli mému názoru. S tím, že nesouhlasím s umístěním městské galerie v areálu Gong a Trojhalí, jsem se ale nikdy netajil. Myslím, že tady mohly rozhodnutí Vítkovic ovlivnit jiné důvody," řekl Jan Becher. Zároveň dodal, že podle něj odchod Vítkovic z Trojhalí využilo vedení města, které svým vyhlášením chce zdiskreditovat hnutí Ostravak.

Trojhalí. Ilustrační foto

K TÉMATU:

Trojhalí je trojice hal v areálu bývalé koksovny Karolina. Po rekonstrukci má být součástí městské galerie. Samotná myšlenka městské galerie neboli kunsthalle nabrala v Ostravě reálnější obrysy až v uplynulém roce, kdy zastupitelé města odhlasovali, že instituce začne fungovat už od letošního roku v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic a po dokončení rekonstrukce také v už zmíněném objektu Trojhalí v Nové Karolině. Vítkovice zajistily pro Trojhalí projekt architekta Jana Pleskota. Ten Trojhalí navrhl jako „zastřešené náměstí", které mělo dodat prostorám společenský rozměr. 

Ve hře byla ale koncem loňského roku do poslední chvíle i druhá verze, vznik příspěvkové organizace, která by galerijní činnost obstarávala. Za ní stáli lidé z občanského sdružení Kunsthalle Ostrava, jejichž řešení přes zastupitelstvo nakonec neprošlo.