Jedovatá látka dosud neznámého původu způsobila v neděli 20. září masivní úhyn ryb v řece Bečvě, a to v úseku mezi Valašským Meziříčím, Ústím, Hranicemi až po Lipník nad Bečvou.

Břehy řeky Bečvy v Hranicích lemovaly i v pondělí stovky, možná tisíce uhynulých ryb.

„Na Bečvě chytám ryby nejvíce, je to moje srdcovka, začal jsem sem chodit už jako dítě. Lidi vidí jen mrtvé ryby, ale my, rybáři, za tím vidíme obrovskou a mnohaletou práci,“ krčí rameny smutně rybář, který je členem Rybářského svazu Milenov.

Úhyn ryb na řece Bečva v okolí hustopečského mostu v neděli 20. září odpoledne.
Apokalypsa na Bečvě: neznámá látka otrávila tuny ryb, nevstupujte do vody!

Z podběráku Dušan Kačík přesypával do kádě mrtvé ostroretky, okouny, podoustve a parmy.

„Je to opravdu strašné, krásná parma roste deset i patnáct let. Na ryby se tu nebude dát jít ještě hodně let,“ odhaduje Dušan Kačík. V gumácích a s rukavicemi se do úklidu pustili také dobrovolníci.

„Slyšela jsem o tom už včera, a tak mě napadlo, že přijdu pomoct,“ líčila v pondělí třicetiletá dobrovolnice Míša, která uhynulé ryby sbírala u břehu. Ruku k dílu přiložili i hasiči.

Na chodník kolem silnice mezi restauracemi U Bačů a Siberia čekají místní lidé déle než tři desítky let.
Frenštát pod Radhoštěm: Chodník ani letos nebude, čekání trvá přes třicet let

„Se sběrem ryb jsme začali u bývalého splavu směrem k jezu. Během chvilky jsme nasbírali dvě lodny ryb a je toho tady ještě hodně. Rybářský svaz přiveze kontejnery, do kterých to budeme přesypávat, a mrtvé ryby pak budou převezeny do kafilérie,“ popisuje hranický profesionální hasič Václav Haitl.

„Když bude potřeba, tak tady budeme do tmy,“ uzavírá Václav Haitl s tím, že pomáhat budou také dobrovolní hasiči.