Pozemky za zhruba čtyřicet milionů korun darovalo město Ostravské univerzitě, aby podpořilo její projekt výstavby nových fakult věnovaných sportu a umění. Univerzita už na ně dostala dotaci ve výši zhruba jedné miliardy korun a do tří let se má tato okrajová část centra města změnit k nepoznání.

Vizualizace. Takto bude vypadat miliardový areál Ostravské univerzity na Černé louce.
Univerzita dostala dotace. Nový miliardový areál na Černé louce bude do tří let

Miniuni na Černé Louce, 9. prosince 2018 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

KONEC SMYČKY

Důsledkem toho bude zrušení tramvajové smyčky, ale také zbourání areálu Miniuni, unikátního světa zmenšenin světových památek a dočasných výstav dalších miniatur.

Vyfotit se s malou Eiffelovkou či třeba londýnským Big Benem proto v příštím roce už nebude možné. „Kvůli výstavbě univerzitního areálu se Miniuni bude v současném místě rušit,“ potvrdil Deníku očekávaný scénář Jan Šumbera, jednatel Ostravských výstav, pod něž areál Miniuni spadá.

Sedm velkých jmen vítkovické historie - legendy před úvodním buly nedělního zápasu 26. kola extraligy proti Litvínovu pokřtily knihu 90 let hokeje ve Vítkovicích. Mezi první a druhou třetinou se konala autogramiáda.
OBRAZEM: Sedm legend pokřtilo knihu 90 let hokeje ve Vítkovicích

K HRADU, ALE NE HNED

Miniuni na Černé Louce, 9. prosince 2018 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš KaboňPodle Šumbery se nyní vážně uvažuje o přestěhování Miniuni k Slezskoostravskému hradu, protože tamní pozemky patří rovněž městu. „V případě, že město Ostrava přistoupí k investici pro výstavbu nového Miniuni, mohl by nový areál přivítat první návštěvníky v roce 2020,“ nastínil Šumbera, že záměr rozhodně není Miniuni úplně zrušit.

NOVÉ MINIUNI

Město už dříve deklarovalo, že finanční prostředky na obnovu Miniuni hodlá najít. Vždyť každoročně si zmenšeniny na Černou louku přijde prohlédnout na čtyřicet tisíc návštěvníků. Tento počet by navíc u hradu, který navštěvuje kolem 120 tisíc lidí ročně (včetně akcí typu Shakespearovské slavnosti apod.), mohl ještě stoupnout.

NOVÝ KONCEPT

Pro následující rok se každopádně počítá s tím, že Miniuni zůstane zavřeno. „Tuto dlouhou dobu využijeme k repasování modelů a vytvoření nového konceptu celého areálu pro návštěvníky,“ dodal Jan Šumbera.

Současný model spočíval v trvalé expozici zmenšených staveb z různých evropských měst a také v ukázkách sedmi divů světa v exteriéru, zatímco ve vestibulu byly vystaveny modely lodí a zmenšeniny hradů. Alespoň tato expozice bude dočasně přemístěna přímo na Slezskoostravský hrad už pro následující rok.

Utkání 11. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů: Ostrava - Praha, 8. prosince 2018 v Ostravě.
Vítězná série pokračuje! Ostravští volejbalisté porazili Lvy a už jsou šestí
Otevřené mosty na Rudné ulici, 9. prosince 2018 v Ostravě.
Řidičům se ulevilo, Rudnou už nemusí objíždět