Obě ženy se narodily v 1924 a měly i jiná onemocnění. Kraj nyní hodlá v obou sociálních zařízeních testovat s pomocí rychlotestů personál. 

Svatopluk Němeček.
Exministr zdravotnictví Němeček se pustil do Vojtěcha a Babiše: Tragédie a chaos

„Situace se nám trochu zrychlila, ale je to zejména kvůli tomu, že jsme měli opravdu hromadné výskyty, jak v nemocnici, tak zařízeních pro seniory," uvedla na tiskové konferenci po zasedání krizového štábu krajská hygienička Pavla Svrčinová.

V domově Iris bylo ve čtvrtek dohromady 22 pozitivních (18 klientů a 4 zaměstnanci). „U některých klientů se nákaza projevila až po opakovaném testování,“ řekl Deníku ředitel zařízení Iris Michal Mariánek.

V Alzheimercentrum Ostrava je 33 pozitivních (24 klientů a 9 zaměstnanců).

„Jedna paní zemřela už předtím, než se zjistilo, že je covid pozitivní, prodělala centrální mozkovou příhodu a měla další přidružená onemocnění. I druhá zemřelá paní byla se základními onemocněními, jako je hypertenze a další přidružené choroby," uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová Svrčinová. 

Fakultní nemocnice Ostrava.
VIDEO: Fakultní nemocnice vyrábí dezinfekci v lékárně

Kraj se na zasedání krizového štábu rozhodl, že začne pomocí rychlotestů kontrolovat personál obdobných zařízení.

„Cílem je eliminovat nákazu u osob, které se starají o rizikové skupiny lidí. Na základě doporučení a nařízení ministerstva zdravotnictví od příštího týdne spustíme preventivní kontrolu všech zaměstnanců těmito rychlotesty," uvedl náměstek hejtmana Jiří Navrátil. 

„Kontrola zaměstnanců ve všech sociálních zařízeních na území kraje a ve všech sociálních službách bude prováděna každé dva týdny," dodal Navrátil. 

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19).
Domovu seniorů a Alzheimercentru komplikovala situaci rychlost testování vzorků