Jak Deníku potvrdil předseda okresního mysliveckého spolku Opava Zdeněk Glauder, jedná se o samce losa evropského ve věku zhruba 3 až 4 let, který je zřejmě na migrační trase.

„Jediná populace losů v České republice je v Jižních Čechách. Jedná se o několik desítek kusů,“ podotkl Glauder s tím, že výskyt losa na Opavsku je velmi vzácný.

„Mohl přijít z Polska. Odešel ze svého teritoria a bude se zde pohybovat maximálně dva až tři týdny. Neví kam, chodí přes cesty. Je zvyklý být na velkých klidných plochách, o velikosti přibližně pět tisíc hektarů. Takové prostředí by na Opavsku nenašel,“ míní Glauder.

Zmínil také, že dospělý samec dosahuje váhy okolo 500 kilogramů.

„V myslivecké hantýrce se mu říká bidlák. Na Opavsku se los už v minulosti několikrát objevil. Jednoho dokonce srazil vlak u Děhylova,“ uzavřel.

Los na Hané. Spatřen byl naposledy u Olšan u Prostějova nebo u Těšetic
Po Olomoucku se potuluje los. Nepřibližujte se, je to nebezpečné

O několik dní dříve zaznamenali lidé pohyb losa na Olomoucku.

"Putoval od Liberce ku Praze, pak se otočil směrem na východ a ekoduktem překonal u Žehuně dálnici D11. Nějakou dobu mu trvalo, než se dostal přes dálnici D35, obešel Olomouc a nyní se pohybuje v navazující lesnaté oblasti mezi obcemi Dolany a Radíkov,“ informoval Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

K TÉMATU

Pozorujte opatrně
Při migracích ztrácejí losi plachost a i za dne se pohybují v blízkosti vesnic. Jde o velké a poměrně nebezpečné zvíře a podle Václava Hlaváče z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR by se proto lidé neměli k samci přibližovat, přestože je to býložravec.

„Když si ho někdo bude chtít vyfotit například na deset metrů, může se stát, že člověka napadne a neskončí to dobře,“ varoval odborník. Zaútočit může kopyty, a to razantně.

„Los žije přirozeně v oblastech, kde jsou vlci a je schopen se vlkům tímto způsobem účinně ubránit,“ dodal.

Populace losa evorpského žije v Česku pouze u Lipna, kde se úspěšně rozmnožuje. Už zhruba 40 let. Obohacují ji zvířata migrující z Polska.

„Většina zvířat, která se objevují na území České republiky, jsou migranti přicházející z Polska. Tento samec se podle pozorování vydal na východ, což není tradiční trasa. Nevíme, zda má původ v polské populaci nebo pochází z jihočeské populace. Proto o něm potřebujeme více informací,“ sdělil Václav Hlaváč.

Veškerá zachycená pozorování jsou důležitá pro mapování koridoru a ochraně losů. Pro velké savce je podle Hlaváče klíčová prostupnost krajiny, protože potřebují velký životní prostor. Významnou bariérou jsou dálnice, které zvířata překonávají obtížně.

„Přitom pro přežití naší populace losů u Lipna je zásadní, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska. V posledním roce byly ale zaznamenány i tři případy sražených losů na místních komunikacích v oblasti Šumavy,“ sdělila AOPK ČR.

Los evropský je největším příbuzným jelena. Jde o původní zvíře ve střední Evropě, kde byl ve středověku vyhuben.

Železniční přejezd. Ilustrační foto.
Železniční přejezdy zůstanou na jeden den zcela uzavřeny
Ilustrační foto.
Proti podomním prodejcům v Hlučíně zasahovali strážníci