Dalších 40 příslušníků armády je od tohoto týdne nasazeno do sedmi zdravotnických zařízeních v Moravskoslezském kraji. Jedná se o nemocnice ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné, Novém Jičíně, Opavě, Ostravě a Třinci.

Například v Nemocnici Třinec působí od včerejšího dne tři příslušníci 72. mechanizovaného praporu Přáslavice.

Fotbalisté Baníku v neděli se Slováckem hrát nebudou. Kvůli prudkému nárůstu nemocných na covid-19. Snímek z utkání 21. kola (15. února 2020) v Uherském Hradišti.
Baníkovci jdou do karantény, zápasy se Slováckem a Libercem se odkládají

"Jde o výpomoc přetíženému a vyčerpanému personálu v druhé vlně koronavirové epidemie. Vojáci Armády ČR s rozšířeným kurzem první pomoci pomáhají personálu nemocnice na odděleních, kde jsou hospitalizovaní pacienti s Covid-19," uvedla mluvčí třinecké nemocnice Irena Sikorová Nožková.

„Mladí muži našim lidem nejen uleví od fyzicky namáhavé práce a přesčasů, ale věřím, že pro náš personál budou i psychickou vzpruhou,“ dodal ředitel Nemocnice Třinec Martin Sikora.

"Vzhledem pokračujícího zvýšeného výskytu COVID-19, který má negativní dopad na omezené kapacity zdravotnického personálu, vyčlenila Armáda České republiky pro Moravskoslezský kraj dalších 45 vojáků," již dříve mluvčí Krajského vojenského velitelství Ostrava Martin Ogořálek.

Push-pully České dráhy objednaly pro trať z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm.
Přípravy dvoupodlažních vlaků pro Moravskoslezský kraj finišují. Vyjedou na jaře

Od soboty 14. listopadu pomáhá například 5 příslušníků ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic na Moravě v Domově Duha v Novém Jičíně. Dalších 8 vojáků ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice působí v ostravské Slunečnici již od 5. listopadu.

Pět vojáků z olomouckého 153. ženijního praporu nastoupilo na výpomoc do Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Vojáci v těchto sociálních zařízeních pomáhají personálu s logistickým zabezpečením a hospodářským chodem. Například s úklidem, dezinfekcí, přípravou stravy, praním prádla, ale také přímou péči o pacienty.

Jde o vojáky, kteří absolvovali vojenský zdravotnický kurz CLS (combat life saver), tedy rozšířený kurz první pomoci. Vojáci budou plnit úkoly pod přímým vedením stálého zdravotnického personálu. Například asistence při hygienické péči o pacienty, činnosti při zajištění stravy pacientům, dezinfekce, transport atd.

V celé České republice poskytuje armáda 400 vycvičených vojáků.

K TÉMATU

Od pondělí 16. listopadu absolvuje postupně 500 vojáků kurz „přípravy pomocného personálu ve zdravotnictví“, který od října tohoto roku pořádá Český červený kříž pro dobrovolníky - laiky. Tito vojáci jsou určeni k nasazení do zařízení sociálních služeb nebo zdravotnických zařízení. Jde o jednodenní kurz, během kterého se vojáci seznámí s jednoduchými základy péče o nemocného na lůžku – od obstarání osobní hygieny, přes podávání stravy až po komunikaci s nemocným. Výuka je rozložena do osmi vyučovacích hodin. Součástí výuky je také školení v oblékání, svlékání a likvidace osobních ochranných pracovních pomůcek. Takové školení absolvují vojáci vždy před nástupem do zařízení, praktické cvičení však urychlí a zdokonalí jejich praxi. Na konci kurzu vojáci obdrží certifikáty ČČK.
Zdroj: www.acr.army.cz