Vyplývá to z informací, které získal Deník.

„Jsme ve fázi projektové dokumentace,“ řekl Deníku mluvčí Ostravských komunikací Jiří Maléř, který věří, že se nyní na rozdíl od roku 2005 podaří vše dotáhnout do konce.

V roce 2005 již byla zpracována projektová dokumentace, proti se ale tehdy postavili ekologové. Nelíbilo se jim, že by k zemi muselo jít sedm stromů.

Projekt ožil až nyní. Svou roli zřejmě sehrály i velké protesty obyvatel, kteří po dvou tragických nehodách z let 2017 a 2018 požadovali komplexní řešení.

Semafory v Opavské ulici by mohly být spuštěny koncem letošního roku nebo v průběhu prvních měsíců 2020. Jak Maléř zdůraznil, semafory nebudou omezovat tramvajový provoz. Součástí rozsáhlých stavebních prací bude také instalace zábradlí.

„To vše si vyžádá pokácení sedmi stromů,“ dodal Maléř.

Tragická nehoda na Opavské ulici v Ostravě-Porubě.
Tragická nehoda na přechodu pro chodce v Ostravě-Porubě
Ilustrační foto
V Ostravě-Porubě sanitka srazila dívku na přechodu

Již dříve byly provedeny první bezpečnostní úpravy. Na vozovce jsou velké nápisy upozorňující na přechod, řidiče varují i výstražné blikače. Opatření provedl i městský obvod Ostrava-Poruba.

„Ačkoli nejsme správcem komunikace, už v minulosti jsme podnikli kroky, které přinesly větší bezpečí chodcům. Loni na jaře jsme na vlastní náklady nechali přemístit autobusovou zastávku ve směru na centrum. Přechod pro chodce byl až za zastávkou, a lidé tak často museli na přechod vstupovat zpoza autobusů, což bylo nebezpečné. Proto jsme zastávku posunuli až za přechod,“ uvedl mluvčí městského obvodu Ostrava-Poruba Martin Otipka, který přivítal informace o tom, že přechod mají řídit semafory.

Pracovníci Ostravských komunikací nastříkali v obou jízdních pruzích v Opavské ulici u porubské vozovny nepřehlédnutelný nápis POZOR PŘECHOD.
Čtyřmetrové upozornění na přechod smrti v Porubě
Dopravní nehoda s následkem smrti v městské části Poruba, na tzv. přechodě smrti, 29. července 2018 v Ostravě.
Přechod smrti v Porubě zruší, aby se už neumíralo

„Jsme rádi, že se chystá instalace semaforu, který by měl udělat přechod bezpečnější, a snad se už v budoucnu nebudou tragické dopravní nehody opakovat,“ řekl Otipka.

Na silnici u přechodu se možná objeví i speciální adhezní povrch s lepšími brzdnými vlastnostmi. To ale až poté, co bude provedena pokládka nového asfaltového povrchu, která je plánována na letošní rok.

K TÉMATU

Soud potrestal řidiče za tragickou nehodu
Shodou okolností Okresní soud v Ostravě se včera zabýval jednou z tragédií, které se odehrály na přechodu smrti v ulici Opavské v Ostravě-Porubě. Obžalovaným byl pětapadesátiletý muž, který vloni 29. července na přechodu srazil a usmrtil čtyřiasedmdesátiletou ženu. „Nedostatečně sledoval situaci v silničním provozu a zcela přehlédl chodkyni,“ prohlásil státní zástupce.

„Je mi to moc líto. Chci se doznat k zavinění celé tragické dopravní nehody. Jsem jediným viníkem nehody, nikdo jiný se na ní nepodílel. Těžko se mi o tom hovoří, stále se s tím nedokážu vyrovnat,“ prohlásil muž, který nechápe, jak mohlo k neštěstí dojít. „V úvahu přichází jedině moje nepozornost. To místo znám, jezdil jsem tam nesčetněkrát,“ prohlásil obžalovaný a dodal: „Chtěl bych se ještě jednou omluvit pozůstalým, kteří mi určitě nemohou odpustit.“

Ilustrační snímek
Velká vlaková výměna: Praha touží po elefantech z Ostravy!

Soud muži vyměřil dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Současně mu uložil peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun a čtyřletý zákaz řízení. Verdikt není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Okresní soud v Ostravě v současné době řeší i další tragickou nehodu na přechodu smrti v Ostravě-Porubě. V září 2017 zde auto vjelo do skupiny osob. Devětaosmdesátiletá žena tehdy na místě zemřela, desetiletá dívka utrpěla těžká zranění. Podle znalce se dvacetiletý motorista řítil k přechodu rychlostí 113 kilometrů v hodině. V době střetu mělo auto rychlost kolem sedmdesáti kilometrů. Řidič při loňském zahájení hlavního líčení hovořil o selhání brzdového systému. Verdikt dosud nepadl. 

Zámecký park v Ostravě-Porubě.
Zámecký park v Porubě: Schovají horkovod a časem zmizí i autoservis a sběrna
Řidič v Radvanicích nezvládl řízení a sestřelil sloup.
Řidič sestřelil v Radvanicích sloup, vyprošťovali ho hasiči