Kolaps staršího muže byl ohlášen několik minut po půl druhé odpoledne. K místu vyrazili horští záchranáři, lékařská pozemní posádka z Rožnova pod Radhoštěm a letečtí záchranáři z Ostravy.

"Osmašedesátiletý muž pracoval jako prodejce v jednom ze stánků na Pustevnách, když náhle zkolaboval. Na místě události byla nejdříve horská služba. Její členové poskytli postiženému úspěšnou první pomoc, když připojili pacienta k automatickému externímu defibrilátoru, jenž mají ve své výbavě. Podle doporučení přístroje poté podali opakovaný defibrilační výboj, čímž se podařilo obnovit ještě před příjezde profesionálních záchranářů pravidelnou srdeční akci. Poté, co na místo dorazily posádky ZZS, zjistili lékaři, že dýchání pacienta je nedostatečné. Provedli proto intubaci dýchacích cest a připojení k přístrojem řízené ventilaci. Po podání léků a další stabilizaci stavu byl muž vrtulníkem přepraven na anesteziologicko-resuscitační oddělení kardiologického centra v Třinci-Podlesí," popsal mluvčá moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Výtečná spolupráce

Záchranná akce na Pustevnách.Zdroj: Záchranná služba MSK

"Sobotní společný zásah Horské služby a ZZS je dalším příkladem, že dobře koordinované zásahy a výborná připravenost horských záchranářů, spolu s jejich rychlou dostupností v terénu, úspěšně pomáhají k záchraně lidských životů. Právě v případech selhání krevního oběhu nebo těžkých úrazů, je správně poskytnutá základní první pomoc nesmírně důležitá pro možnost úspěšné záchrany postiženého," dodal mluvčí Humpl. 

Ilustrační foto
Řidič přehlédl chodce přecházejícího v obci silnici. Ten na místě zemřel