Cyril a Metoděj. Ilustrační foto.

Jeho autorem je rodák z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku Albín Polášek, který ho daroval Matici Radhošťské.

"Do sousoší byla uložena i schránka s odkazem budoucím generacím," řekl včera předseda Matice Radhošťské Drahomír Strnadel.

Původní schránka ze zinkovaného plechu, která byla zničena vodou, ukrývala pouze knihu O památném Radhošti, kterou vydal František Horečka v roce 1931 a plakát. „Dali jsme tam novou schránku, která je trochu větší. Jsou tam zase ty původní materiály, tedy kniha a kopie plakátu. Pak jsou ve schránce propagační materiály okolních obcí a měst, tedy Rožnova a Frenštátu pod Radhoštěm, Trojanovic, Dolní, Prostřední a Horní Bečvy. Vloženy tam jsou také pamětní medaile," uvedl Strnadel.

Schránka byla vyrobena tak, aby vložené dokumenty dokázala co nejvíce ochránit. „Je z odolného nerezového plechu, je z ní vysátý vzduch a je ještě navíc naplněna dusíkem, takže skutečně by to mělo vydržet hodně dlouho, a to i kdyby časem v sousoší opět vznikla nějaká prasklina," podotkl Strnadel.

Sousoší, které je vysoké přes 2,5 metru, bylo z místa kvůli nutným opravám odvezeno v červenci. Muselo se opravit nejen sousoší, ale především podstavec. Opravy se odhadovaly na zhruba 140 tisíc korun. Někteří restaurátoři však nakonec pracovali zdarma.