Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji vinou silných dešťů v noci a dnes dopoledne výrazně stouply. Podle Povodí Odry platí první stupeň povodňové aktivity na sedmi místech. Na řece Olši v Českém Těšíně je druhý stupeň, ale tam hladina už spíš klesá.

"Nejvíce pršelo na východě Beskyd. Pro srovnání můžeme uvést, že na jesenické části kraje, u Slezské Harty spadlo za posledních 24 hodin 54 milimetrů srážek. Naopak na Lysé hoře v Beskydech to za stejné období bylo 101 milimetrů," uvedla mluvčí povodí Šárka Vlčková. Podle ní ale nikde voda neohrožuje lidská obydlí. Hasiči v souvislosti s deštěm evidují devět desítek zásahů.

Antikvariát Chiméra na ulici S.K. Neumanna, 17. srpna 2020 v Ostravě.
Jak přežívají antikvariáty v Ostravě? Takto to vypadá v těch nejvyhledávanějších

Nejdramatičtěji vypadala situace v Českém Těšíně Balinách, kde Olše vystoupala na úroveň druhého stupně. "Tam už to ale vypadá, že hladina kulminovala a průtok klesá," řekla mluvčí. "Naopak v Hradišti, kde platí první stupeň, řeka Stonávka dál stoupá," uvedla. Dodala, že první stupeň platí na sedmi místech, například na říčce Čeladence v Čeladné a Olešné v Palkovicích

Situace by se ale podle předpovědí počasí neměla výrazněji zhoršovat. "Neočekáváme, že by hladiny stouply natolik, aby ohrozily zástavbu. Během dne má intenzita deště slábnout a v noci už nemá pršet vůbec," doplnila Vlčková.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před extrémními srážkami platí do dnešních 14:00. Výstraha se týká okresů Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Orlová a Třinec. "Srážky v této oblasti budou s proměnlivou intenzitu pokračovat i v nejbližších hodinách," uvedl ráno ČHMÚ.

Pavla Svrčinová a Ivo Vondrák.
Hejtman o covidu: Vývoj v Moravskoslezském kraji se uklidňuje. Zlobí Opavsko

Výstraha meteorologů před vzestupem hladin platí kromě východních okresů Moravskoslezského kraje také pro Vsetínsko a okres Rožnov pod Radhoštěm.

Deště a bouřky zaměstnaly moravskoslezské hasiče, za posledních 24 hodin evidují 89 výjezdů. Nejvíc zásahů měli na Karvinsku. Odčerpávali hlavně vodu ze zatopených sklepů, garáží a zahrad, řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

"Nejvíce zásahů evidují profesionální a dobrovolní hasiči v okrese Karviná, kde jich bylo 36. Dále pak na Opavsku. Tam jsme vyjížděli třiadvacetkrát," uvedl mluvčí. Hasiči podle něj nejčastěji čerpali a na některých místech stále čerpají vodu ze zatopených sklepů, garáží a lagun, které vznikly na zahradách rodinných domů.

Dále se věnují čistění kanálů a kanálových vpustí ucpaných splavenou hlínou nebo trávou.