V ohnivě ledové peklo se v pondělí 19. března změnila dálnice D1 v Moravskoslezském kraji. Na zledovatělé silnici ten den došlo k několika dopravním nehodám. 

Ta nejzávažnější se stala u obce Kujavy na Novojičínsku, kde havarovaly dva polské kamiony a pět osobních vozů. Hořet začal nákladní automobil a jedno z vozidel. Zraněno bylo šest lidí.

Ilustrační foto
V Ostravě-Porubě sanitka srazila dívku na přechodu

Na místě se nacházeli i dva muži – David Čermák a Josef Knebl, kteří místem projížděli. Nikdy předtím se neviděli, přesto pracovali jako sehraný tým. Nebýt jich, následky mohly být tragické.

Pomohli ženě a muži, kteří zůstali uvěznění ve svých automobilech.

DRAMA

Na dramatické chvíli vzpomínali v úterý v Ostravě, kde v budově moravskoslezské policie přebírali ocenění Gentleman silnic udělované lidem, kteří neváhali pomoci při krizových dopravních situacích.

„Všechno se seběhlo hrozně rychle. Našlo brzdit, klouzali jsme po silnici a pak narazili do kamionu. Vyskočili jsme z auta a běželi bokem, aby nikdo do nás nenajel. Pak jsme zaregistrovali, že v jednom z aut je paní, kterou jsme vyprostili,“ vzpomínal Josef Knebl.

Tisková konference ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), na snímku (vlevo, ministr zdravotnictví) Adam Vojtěch, (vpravo, ředitel FNO) Evžen Machytka.
Kauza FNO: Medici odložili protest. Dodrží ministr Vojtěch slovo?

ADRENALIN

Následně si všiml, že poblíž hořícího kamionu je v příkopu další havarovaný vůz, v němž zůstal zaklíněný řidič. V té chvíli k místu přijížděl David Čermák, který se zapojil do vyproštění muže.

„Byl asi nejvíce zraněný. Dali jsme ho ke mně do auta. Venku byla hrozná zima,“ řekl David Čermák. Jak se oba zachránci shodli, šlo o velmi adrenalinovou situaci.

„Ten kamion hořel, třískaly tam gumy, byly to neskutečné rány. Bušilo mi srdce,“ dodal David Čermák.

Podle Josefa Knebla nebyl na nějaké velké přemýšlení čas. „Viděli jsme, že hoří kamion, to osobní auto bylo kousek od něj, museli jsme něco udělat,“ řekl Josef Knebl.

ZMĚNY

Na pondělí 19. března nezapomenou ani policisté. „Byla to hodně závažná situace, asi jedna z nejzávažnějších v letošním roce. Na dvanáctikilometrovém úseku jsme měli několik nehod,“ uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel, který k nehodě u obce Kujavy dorazil jako první z policistů.

Ilustrační foto.
Třináct let za vraždu. Odsouzená žena se zhroutila

„Jel jsem služebně do Olomouce. Čtyřicet minut jsem tam byl jediný policista,“ uvedl Tomáš Kužel s tím, že opakovaně volal na operační středisko, kde žádal vyslání hlídek. Ty však uvízly u dalších nehod.

Podle moravskoslezského policejního ředitele nebyla správně nastavena komunikace mezi dálničními a dalšími policisty v regionech.

„Provedli jsme organizační změny a tu komunikaci narovnali,“ řekl Tomáš Kužel, který oběma zachráncům osobně poděkoval. Slavnostního předání ocenění se zúčastnil i šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Liana  Janáčková a Patrik Hujdus
Patriku, je to tvoje! Liana Janáčková pro Deník: Jinému bych funkci nepředala!

„Přispěli k záchraně života. Dali světlo v dnešní šedivé době, která není příznivá dobrým skutkům,“ prohlásil Jiří Zlý.

K tématu

Projekt Gentleman silnic vznikl v roce 2004 ve spolupráci České pojišťovny a Policie ČR. Ocenění již získalo přes 150 lidí, kteří pomohli při dopravních nehodách. „Řidiči jsou stále více bezohlední, když se stane nehoda, jen málokdo zastaví. Proto jsme rádi, že se najdou i takoví, kteří neváhají pomoci. Zaslouží si naše uznání,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.