Mincotoč ve sloninci.

„Zoo Ostrava vyhlásila v dubnu veřejnou sbírku, jejíž čistý finanční výtěžek bude poskytnut renomovanému vědecko-výzkumnému institutu za účelem výzkumu nemocí slonů. Po půl roce od vyhlášení sbírky je průběžný stav na účtě 217 tisíc korun," uvedla Dana Škorňáková z oddělení pro kontakt s veřejností Zoo Ostrava.

K vyhlášení sbírky vedení zoo inspirovalo narození samičky slona indického v Ostravě v únoru letošního roku. Mládě mělo od narození problémy s příjmem potravy a prakticky celou dobu probíhá nesmírně komplikovaný pokus o jeho odchov. Nyní je její stav stabilizovaný, přibírá na váze, zajímá se o svět kolem sebe a začíná pomalu zkoušet pevnou stravu. Stále je však její život v ohrožení, protože je známa celá řada nemocí postihující slony jak v lidské péči, tak i ve volné přírodě.

„Jednou z nejnebezpeč­nějších je sloní herpes. Je způsoben komplexem herpes virů a pro slony indické je často smrtelný. Postihuje zejména mladá zvířata do 7 let věku nebo zvířata oslabená stresem či jinou nemocí. Nejvíce jsou tímto onemocněním postiženi právě ti jedinci, kteří se z nejrůznějších důvodů nedostali k mateřskému mléku a museli být odchováváni pomocí umělé výživy," sdělila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková.

V současné době probíhá intenzivní výzkum nejen této nemoci.

Jedním z nejlepších výzkumných týmů s mnohaletými zkušenostmi je Leibnizův institut pro výzkum zvířat v Berlíně, oddělení reprodukčního managementu pod vedením Prof. Dr. Thomase Hildebrandta. Zoo Ostrava s týmem profesora Hildebrandta úspěšně spolupracuje již několik let. „Dosavadní výsledky nejen u slonů, ale i u jiných vzácných a ohrožených druhů zvířat v ostravské zoologické zahradě jsou pro nás velkým přínosem. Z výše uvedených důvodů by Zoo Ostrava ráda podpořila výzkumné aktivity tohoto institutu," uzavřela Dana Škorňáková.

Přispějte i vy!
-libovolným finančním příspěvkem na speciální bankovní účet 6220207/0100,
-vhozením mince do mincotoče v pavilonu slonů nebo v pavilonu afrických zvířat v Zoo Ostrava,
-zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SLUNE na číslo 87 777. Cena DMS je 30 korun,
-zakoupením triček se sloním motivem ve stánku naproti výběhu slonů.