První oběti si otrávený alkohol vyžádal už na konci srpna. Protože ale lidé umírali doma, nebylo zprvu jasné, co bylo příčinou smrti. Poté, co se několik lidí dostalo s potížemi do nemocnice, došlo lékařům havířovské nemocnice, že na vině je závadný alkohol. První úmrtí spolehlivě prokázané v souvislosti s požitím jedovatého alkoholu je datováno na 3. září 2012. 

Na základě informací lékařů provedli hygienici a policisté, společně s celníky ve čtvrtek 6. září první zátah na prodejce jedovatého alkoholu, a sice v několika prodejních stáncích v Havířově-Šumbarku.

Některé stánky, kde se prodával rozlévaný alkohol, policisté s hygieniky uzavřeli.
Kvůli jedovatému alkoholu se spustila blesková akce

Hned druhý den projížděly městem policejní vozy a z reproduktorů strážníci varovali obyvatele, aby nekupovali rozlévaný alkohol. Jak přibývalo kontrol, zjistilo se, otrávený alkohol je v prodejní síti v celé republice a dokonce i v Polsku. Ministr zdravotnictví na situaci reagoval bezprecedentním opatření - vyhlásil prohibici, tedy zákaz prodeje tvrdého alkoholu na několik dnů v celé zemi.

Březina, Fian a Křepela

Policie celní správa postupně nacházely další a další prodejce jedovaté tekutiny, odhalovaly maskované sklady pančovaného alkoholu. Za hlavního výrobce jedovatého alkoholu soud označil Radka Březinu ze Zlínska, kterého poslal v roce 2017 na 13 let do vězení. Lihová mafie podle rozsudku obchodovala s nelegálním lihem v letech celých 10 let, v letech 2004 až 2013.

Zdravotníci záchranné služby přivážejí pacienta do nemocnice k vyšetření.
Muže přivezli do nemocnice i s vodkou, odběr prokázal metylalkohol

Různé větve kauzy metanol řešily soudy v Ostravě, Zlíně, Frýdku-Místku, Žďáru nad Sázavou nebo třeba v Brně. Ne vždy se ale dařilo prodejcům jejich činy jednoznačně prokázat. Doživotní tresty dostali hlavní míchač Rudolf Fian z Orlové a jeho komplic Tomáš Křepela ze Zlína.