Nejméně vážných dopravních nehod se vloni odehrálo v malých krajských městech. V trojici bezpečných krajských měst se však vedle Karlových Varů a Jihlavy nachází i dvakrát lidnatější Hradec Králové. Na opačném konci žebříčku se umístily srovnatelně velké České Budějovice.

Dobře si vedla i další města na Karlovarsku. V Chebu ani v Sokolově nedošlo v roce 2017 k žádné smrtelné nehodě ani k nehodě s těžkým zraněním. Stejného výsledku docílila i menší okresní města Tachov, Semily a Blansko.

Tragická dopravní nehoda ve Vysokém Mýtě.
Kudy raději nejezdit? Pojišťovna zveřejnila novou mapu rizikových míst

Na poslední příčce v hodnocení okresních měst se umístil opět Náchod. Dvě smrtelné havárie vloni zaznamenali také v Břeclavi, Frýdku-Místku, Karviné, Teplicích a Jablonci nad Nisou. Těžká zranění byla vedle Náchodu nejčastější v Přerově, Opavě, Trutnově.

Na silnicích českých krajských a okresních měst zemřelo v roce 2017 celkem 76 osob a 630 jich bylo těžce zraněno. V roce 2016 to bylo 80 a 750 osob, o rok dříve dokonce 82 obětí. Většina obětí připadala na krajská města.

Smrtelná dopravní nehoda mezi Javornou a Železnou Rudou.
Smutná bilance loňského roku. Přibylo nehod i těžce raněných

Druhou nejhorší bilanci po Praze v počtu usmrcených při dopravních nehodách přitom neměla Brno ani Ostrava, ale výrazně menší Plzeň. V roce 2017 na plzeňských silnicích zahynulo dvanáct lidí, což je čtyřikrát více než předloni.

Největšími loňskými skokany jsou Blansko (46. místo v roce 2016, 1. místo v roce 2017), Mělník (z 50. na 8.místo) a Semily (z 38. na 1. pozici). Nejvíce se pak zhoršil Rakovník, který z prvního místa v roce 2016 klesl až na loňské 52. místo. 

Prostřednictvím ČP Indexu hodnotí Česká pojišťovna již od roku 2004 bezpečnost na silnicích 13 krajských a 59 okresních měst naší republiky. Index vychází ze statistik dopravních nehod Policie ČR. Vyjadřuje úroveň nehodovosti v zastavěných oblastech měst, a to na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při dopravních nehodách ve vztahu k počtu obyvatel daných měst.

Tragická nehoda dodávky a nákladního vozu u Počapel
Tragická bilance. Na silnicích v Ústeckém kraji loni zemřelo téměř 50 lidí