Ten Kramného v roce 2016 uznal vinným z vraždy svých nejbližších a vyměřil mu osmadvacet roků žaláře. Nyní se novinář ocitl na druhé straně barikády. Tento týden si u Okresního soudu v Ostravě na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je, být v roli obžalovaného. A zrovna v kauze, která souvisí s Petrem Kramným.

DOPISY

Řeč je o bulvárním redaktorovi E. B. (30 let). Podle státního zástupce do médií zpřístupnil soukromou korespondenci mezi Kramným a jeho přítelkyní.

Šlo o dopisy odeslané z ostravské vazební věznice, v níž Kramný tehdy čekal na soud. Část z nich se počátkem roku 2016 objevila na internetu a v bulvárním tisku, pro který v té době E. B. pracoval.

Novinář tento týden u ostravského soudu vinu odmítl. „S obžalobou nesouhlasím. Plnil jsem si pracovní povinnosti. Je to asi, jako byste dělníka v továrně obvinil, že výrobek, který továrna vyrábí, je špatný,“ řekl s tím, že dopisy našel po návratu z dovolené na svém stole, ke kterému má přístup řada lidí.

Petr Kramný.
Kramný neuspěl u Ústavního soudu

ÚKOL

„Pamatuji si, že ty papíry byly psány rukou. Bylo mi řečeno, že mám z toho něco sepsat. Nepamatuji si, kdo konkrétně mi k tomu něco říkal, ve vedení je více lidí,“ dodal redaktor. Zda šlo o originály dopisů, nedokázal posoudit. „Netuším, zda jsem měl v rukou originální dopisy,“ prohlásil.

Na dotaz soudce, zda něco ví o původu dopisů, odpověděl: „Kdysi, když jsem se ptal, tak jsem zaslechl, že měly být koupené, ale více nevím,“ prohlásil obžalovaný, podle kterého by policie měla zjistit, od koho dopisy pocházejí.

Podle jedné z verzí je neznámý zloděj ukradl z auta ženy, které byla psaní adresována. S Kramným se dotyčná seznámila až ve vazební věznici, kam za ním docházela v doprovodu Kramného rodičů, pracovala také pro jeho obhájkyni.

Novinář je obžalován z trestného činu porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí. V případě uznání viny mu hrozí až rok vězení. Hlavní líčení bylo odročeno na neurčito.

Závěrečný den jednání Krajského soudu v Ostravě s vyhlášením rozsudku nad Petrem Kramným.
Petr Kramný žádá o obnovu procesu

K TÉMATU: Smrt v Egyptě

Kramného dcera a manželka zemřely v létě 2013 během rodinné dovolené v Egyptě. Podle pravomocného rozsudku je elektrickým proudem zabil Kramný, za což byl v lednu 20016 Krajským soudem v Ostravě odsouzen k osmadvaceti rokům žaláře. Kramný vinu odmítl a nyní žádá o obnovu procesu.

Petr Kramný u soudu v Ostravě.
Soudkyně v kauze Kramný rozhodla, že není podjatá