Se sluchátky a mobilem, do vozovky ani omylem! Tak by se dala poeticky vyjádřit preventivní akce, do které se pustila Městská policie Opava (MPO) ve spolupráci s Hitrádiem Orion. Přes noc se totiž u frekventovaných přechodů pro chodce ve slezské metropoli objevily na zemi nasprejované piktogramy, označující přeškrtnutý mobil a sluchátka.

Hlavní smysl je jednoduchý. Upozornit na nebezpečí, které chodcům hrozí, když při přecházení silnice mají v uších puštěnou hudbu, jsou zahleděni do obrazovky na telefonu a někteří to dovrší ještě nasazenou kapucí přes hlavu. Projíždějící auta přitom ignorují, své okolí nevnímají a na přechodu se chovají, jako by jim patřil.

Slezské derby FC Baník Ostrava - Slezský FC Opava, 21. dubna 2019, utkání 29. kola první fotbalové ligy.
Baník Ostrava versus SFC Opava. Bude velké slezské derby vyprodáno?

„Piktogramy jsou namalovány v Opavě u dvaceti přechodů pro chodce, někde i oboustranně. S nápadem přišlo Hitrádio Orion, které nás v této věci oslovilo a požádalo o spolupráci. S tím jsme neměli vůbec problém. Vytipovali jsme rizikové přechody, od správců komunikace vyřídili povolení, že se piktogramy mohou na zem aplikovat,“ přibližuje ředitel MPO Jiří Klein.

Výstražné obrázky se nacházejí také u přechodu na náměstí Republiky.Zdroj: Deník / Veronika BernardováVýstražné obrázky se nacházejí také u přechodu na náměstí Republiky.Autor: Deník / Veronika Bernardová

Ekologicky smýšlející obyvatelé se nemusí děsit, že by barva nějakým způsobem třeba poškodila chodník. K životnímu prostředí je totiž šetrná a sama se do tří měsíců smyje.

Obrázků na zemi si kolemjdoucí začali rychle všímat, mnozí se před přechodem zastaví a než se rozhlédnou, zdali nejede auto, zaujme je právě žluté dílo.

„Určitě je to skvělý nápad. V dnešní době přibývá hlavně mladých lidí, kteří mají muziku ve sluchátkách, dívají se do mobilu a že kolem nich existuje nějaký jiný svět, je nezajímá. A už vůbec ne při přecházení cesty, což pak může skončit i tragicky,“ řekla redakci jedna z chodkyň a přidávají se k ní i mnozí další.

Třeba i na facebookových profilech MPO či Hitrádia Orion. Někteří diskutující pak konstatují, že by to chtělo zacílit i na řidiče, aby za jízdy netelefonovali a rovněž na cyklisty, aby před přechodem slezli ze svého kola.