„V lesích kolem Bezručova vrchu a Kosteleckého vrchu se v neděli 29. listopadu od 7 hodin přibližně do 11 hodin uskuteční lov černé zvěře naháňkou. Důvodem lovu jsou škody, které tato zvěř způsobuje vlastníkům pozemků. Žádáme občany, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti nepohybovali v době lovu v této lokalitě,“ varuje Městský úřad Krnov.

„Naháňka na černou zvěř,“ je forma honu, při které se divočáci nahání směrem na střelce, kteří už stojí s připravenou zbraní na určeném stanovišti. Naháňka je postavena na bezchybné organizací společného lovu. Má přísná bezpečnostní pravidla pro organizátory i všechny účastníky. Zvlášť pokud probíhá tak blízko zástavby jako na Bezručově vrchu a navíc na oblíbeném výletním místě turistů, běžců či pejskařů.

Olympia Bruntál
Dva atleti bruntálské Olympie na republice

Na druhou stranu pokud je nutné eliminovat škody způsobené divočáky z příměstských lesů, jde o efektivní metodu, která neodporuje zákonům na ochranu zvěře.

Zahlédnout tlupu divočáků ve dne a v blízkosti lidských obydlí už není taková vzácnost jako dříve. Zatímco v létě divočáci migrují ukrytí v obilí, houštinách a ve vysoké trávě, při ochlazení raději šetří energii a hodují v lese, který je v těchto dnech plný bukvic a žaludů. Koncem listopadu, když je vegetace bez listí, jsou pozorování divočáků daleko častější. Někdy je zahlédnou i řidiči přímo na silnicích nebo obyvatelé vesnic hned za humny svých zahrad.

V souvislosti s výskytem afrického moru prasat na Zlínsku u nás začalo systematičtější sledování migračních zvyků divokých prasat. Stále o nich ale mnohé nevíme.