VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 18 000 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov POMOCNÝ DĚLNÍK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme - manuální zručnost, fyzická zdatnost., Předem volat na tel. č.: 775 572 188 a domluvit si schůzku., Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Beteline s.r.o., Jablunkovská, č.p. 406, 739 61 Třinec 1. Informace: Dalibor Plešivčák, +420 775 572 188.

Potravinářství - Potravinářství Pekař 14 900 Kč

Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek PRACOVNÍK/-ICE VÝROBY DORTŮ A DEZERTŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 18500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Výhodou vyučení v oboru cukrář/-ka a praxe., Požadujeme - zájem o cukrářský obor, potravinářský průkaz, manuální zručnost, cit pro detail, ochota učit se novým věcem, důslednost., Náplň práce - výroba dortů a dezertů, evidence spotřeby surovin dle stanovených receptur., Možnost domluvy zkráceného úvazku., Životopis zaslat na e-mailovou adresu: info@cakeartrinec.cz, Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Cake art s.r.o. - pracoviště, Výstavní, č.p. 1086, 739 61 Třinec 1. Informace: Roman Staszko, .

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč

Úředníci cestovních kanceláří a agentur REFERENT/KA PRODEJE. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: A16 z:11/7/2018, Práce na dobu určitou, s možností prodloužení na dobu neurčitou. Požadujeme znalost AJ slovem i písmem, práci s PC., Kontakt e-mailem viz výše.. Pracoviště: Palma travel touroperator a.s. - pracoviště frýdek-místek, tř. T. G. Masaryka, č.p. 1119, 738 01 Frýdek-Místek 1. Informace: Michaela Golíková, .

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci ÚKLIDOVÝ PRACOVNÍK/CE (CIZ). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: A02 z:22.6.2018 (CIZ), Náplň práce: úklid, údržba vnitřních a venkovních ploch, strojů a jiných zařízení., Kontakt telefonicky Po - Pá v čase od 9.00 do 15.00 hod. Kontakt viz výše.. Pracoviště: Průmyslová zóna nošovice - lakovna, Hyundai, č.p. 700, 739 51 Dobrá. Informace: Marija Nováčková, +420 604 829 193.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letní koupaliště Ostrava-Poruba
72

Kraj má nejvíce koupališť, jinak v průzkumu propadl

Videosouhrn 16. července 2018

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Návštěvníci zoo mohou nově obdivovat i bonsaje

Novou botanickou expozici nazvanou Zahradní umění Dálného východu, která byla slavnostně představena v pondělí 16. července, najdou návštěvníci hned za vstupem do ostravské zoologické zahrady.

Zloděj kradl zahradní techniku, část lupu musel odložit

Plné ruce ukradených věcí měl zloděj, který v sobotu odpoledne vnikl do hospodářské budovy u rodinného domu na Frýdecko-Místecku. Část lupu proto nakonec při útěku odložil.

Rekreanti si stěžují i na malé hrníčky, mouchy a osamělost

Mezi reklamacemi se objevují i kuriózní stížnosti. Po loňských dovolených si lidé stěžovali i na to, že při snídani měli na čaj jen malé hrníčky nebo že v restauraci létala moucha. Další rekreantka pak byla zklamána tím, že ručník nebyl složen do labutě. Jeden z nespokojených klientů si pak v reklamaci posteskl, že v penzionu byl sám a cítil se osamělý.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT