VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 15 000 Kč Pomocní montážní dělníci POMOCNÉ A MONTÁŽNÍ PRÁCE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: A16 z:4/9/2018 a:19/10/2018, Požadujeme: , - řidičský průkaz sk.B výhodou, - pracovitost, spolehlivost, manuální zručnost, - zdravotní předpoklady pro výkon dané činnosti., Místo výkonu práce:, - práce na stavbách v rámci celého MS kraje ale i celé ČR, - dopravu zajišťuje zaměstnavatel. , Kontakt:, - telefonicky, e-mailem (svada@allcompany.cz, allcompany@allcompany.cz), - osobně v sídle firmy na adrese: Dobrá 240 (PO-PÁ od 7:00 hod.), nutno telefonicky domluvit předem schůzku.. Pracoviště: All company s.r.o., 739 51 Dobrá. Informace: Sváda Luboš, Karásková Martina, +420 602 753 214,607 802 313. Doprava a logistika - Doprava a logistika Obsluha zemních a příbuzných 23 000 Kč Obsluha zemních a příbuzných strojů Strojník/ce - Řidič/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: území ČR, popřípadě Slovensko, V případě zájmu posílejte strukturovaný životopis na emailovou adresu nebo se kontaktujete na uvedeném telefonním čísle., , Požadujeme:, -odborné vyučení výhodou, -platný strojnický průkaz, -zkušenosti s obsluhou strojů (pásových a kolových bagrů, rypadel atd.), -praxe v oboru a řidičský průkaz sk. C výhodou, -spolehlivost, zodpovědnost a manuální zručnost, , Nabízíme: , -práci na plný úvazek ve dvousměnném provozu, -práci v prosperující a stále se rozvíjející firmě, , Mzda: od 23000,- Kč/ měsíc, Nástup: ihned. Pracoviště: Instruo s.r.o. - šenov, Václavovická, č.p. 1538, 739 34 Šenov u Ostravy. Informace: Petr Švabík, +420 602 753 668. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Odborný pracovník 27 000 Kč Odborní pracovníci kalkulací, cen, nákladů a rozpočtů Rozpočtář/ka. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Ostrava, V případě zájmu zasílejte strukturovaný životopis na emailovou adresu a kontaktujete se na uvedeném telefonním čísle., , Jsme stabilní firma Instruo s.r.o., která potřebuje nového kolegu na pozici Rozpočtář/ka., , Požadujeme:, -SŠ vzdělání technického směru (stavební obor výhodou), -praxe v oboru výhodou, -dobrá znalost práce na PC, -samostatnost, zodpovědnost, loajalita, -řidičský průkaz sk. B - aktivní řidič/ka, , Náplň práce:, -zpracování rozpočtu staveb,, -příprava realizace staveb,, -zajišťování a vedení provozní a technické dokumentace,, -kooperace s ostatními úseky., , Nabízíme: , -práci na plný úvazek v jednosměnném provozu,, -práci v prosperující a stále se rozvíjející firmě,, -možnost školení a dalšího vzdělávání,, -služební vozidlo i pro soukromé účely,, -příspěvky na dovolenou a Vánoce,, -odměny., , Nástup: ihned., Mzda: od 27.000,- Kč. Pracoviště: Instruo s.r.o. - šenov, Václavovická, č.p. 1538, 739 34 Šenov u Ostravy. Informace: Monika Jošková, +420 775 979 926. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 73 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci UKLÍZEČI (vyhrazeno pro OZP). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 73.5 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Vyhrazeno pro OZP, Jedná se o úklid administrativních prostor, zázemí pro zaměstnance., Předem volat na tel. č.: 604 212 598., Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Simacek hs, spol. s r.o. - pracov. třinec, 739 61 Třinec 1. Informace: Soňa Brhelová, +420 604 212 598.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jaromír Jágr si v Třinci zatrénoval s místní mládeží a oznámil, že jeho start na led se odkládá.
18

Jaromír Jágr: Skončit? To by bylo moc jednoduché, ne?

Volejbalistky Přerova (v bílém) proti TJ Sokol Frýdek-Místek.
50

Sokolky i Ostrava ztratily body

Ve Frýdku je výstava exotického ptactva

Desítky druhů exotického ptactva jsou od pátku do neděle k vidění v domě chovatelů na Zámeckém náměstí ve Frýdku.

Odboráři: Nepřesvědčili nás, že jsou tím správným kupcem

Ostrava − Odboráři z kunčické huti se po pátečním jednání s výkonným ředitelem Liberty House Jonem Boltonem shodují v tom, že je zástupci nového vlastníka rozhodně nepřesvědčili, že jsou tím správným kupcem.

Kaple dostala požehnání

Jméno svatého Lukáše, patrona lékařů, nese ode včerejška nemocniční kaple ve frýdecko-místecké nemocnici.

Martin Růžička k páteční návštěvě v Třinci: Jágrovi jsme toho moc nepředvedli

Třinec – Po zranění kolene v přípravě se třinecký snajpr Martin Růžička vrátil na led v pátečním utkání proti Plzni. Stihl jednu asistenci, Oceláři však prohráli 2:3.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT