Chátrající objekt Marica se měl od podzimu proměňovat k lepšímu, jeho majitelé získali platné stavební povolení už na jaře, ale v zimě tady přibyly jen desky k lepšímu zabezpečení chátrajícího objektu.

Chátrající komplex

„Přistavte bagry, náklaďáky, silné chlapy a vykliďte ten prostor, ukliďte ten bordel! A účty za provedenou očistu předložte majitelům a vymáhejte úhradu…“ žádali obyvatelé paneláků na V. obvodě v Porubě. Kde se po krachu několika obchodů a hospody stalo z dvou třetin komplexu Marica v Mongolské ulici vyrabované, špinavé, pokálené doupě plné smetí, harampádí, prázdných lahví.

Podchod pod Frýdlantskými mosty. 7 prosince 2021 v Ostravě.
Podchod hrůzy v centru Ostravy: Nejdůležitější uzel města stále okupují somráci

Nejprve vandalové vybydleli dávno „mrtvé“ obchody i sídla firem a pak došlo na samotnou pivnici Totalita (dříve též Vabank i Marica).

„Na ochozu vyrostly stromy, opadalo zdivo, hasiči tam hasili požár, osoby, které rozsáhlý areál s mnoha zadními vchody využívaly, se v noci s čelovkami prohrabávaly kontejnery,“ líčili sousedé situaci. Až zoufalí z toho byli v přilehlých hudebninách či dětském koutku.

Jako fénix z popela?

Podle slov porubské starostky Lucie Baránkové Vilamové to přitom s Maricí vypadalo i optimisticky. „Z trosek mělo povstat polyfunkční centrum s byty a obchody. Bohužel zůstalo jen u slibů,“ nechala se slyšet s tím, že před půldruhým rokem zahájili jednání s majitelem. Ten získal stavební povolení letos na jaře, obvod mu pomohl řešit dopravní napojení, parkovací místa či naplánovat opravy ve dvoře.

Bedřišku si vybírá jako místo k bydlení podnikatelka Katarin Žabenská, na okamžité nastěhování to ale podle ní však není.
Ostravské ghetto Bedřiška jako nové bydlení? Zájemců je více než domků

„Od jara sliboval, že na podzim začnou práce. Ale nezačaly a nám došla trpělivost,“ popsala starostka. Radnice chtěla Maricu nejlépe nechat zbourat, avšak z toho sešlo. Rozhodla se tedy na vlastníka „vytvářet soustavný tlak“ a posílat do areálu na kontroly všemožné instituce, aby mu udělovaly pokuty. „Na proměnu areálu prý nejsou peníze a s prodejem se nespěchá,“ podotkla Baránková Vilamová.

Co na to majitelé?

Majitelé nepopřeli, že Marica je v současné podobě problém a její sousedé si stěžovali oprávněně: „Opakovaně řešíme zabezpečení budovy, nepomohly ani mříže, neboť byly odstraněny i s železnými konstrukcemi. Zloději došli tak daleko, že vytrhali uzemnění, okapy i svody.“ Objekt byl nově zabedněn dřevěnými deskami a pořádek i kontrolu zabezpečení by tu obstarat měla bezpečnostní agentura.

Výroba krouceného zelí v zahradnictví Poruba, 2. prosince 2021 v Ostravě. Narušení košťálu.
Na Ostravsku mají napilno s malým "zázrakem přírody" z poslední sklizně

„Mikuláš nebo Ježíšek? Ať už je to jakkoliv, děkujeme, je vidět, že došlo k pozitivnímu vývoji!“ reagoval předseda bytového družstva v jednom z paneláků. Zdali zatlučení dříve volných vstupů dovnitř prostorů Marice pomůže, ukáže čas. Nepořádek zde ovšem zůstal hlavně na rampě ve dvoře. Patrné byly pozůstatky zlodějů kovů v podobě opálených kabelů, majetek tu odložil i jakýsi bezdomovec.