„Ze seznamu památek jsem si vybrala Důl Michal v Ostravě. Stojí poblíž mého bydliště, takže nebyl problém tam zajet a nafotit si detaily," přibližuje Kateřina okolnosti výběru objektu, který vyráběla.

Stavět začala o jarních prázdninách a před termínem odevzdání už odesílala fotografie svého modelu, aby komise mohla vybrat deset finalistů. „Nebylo těžké stavět budovy nebo lepit detaily. Nešla mi ale jedna střecha. Pořád jsem práci na ní oddalovala a nechala si ji až na konec," usmívá se.

Původně Kateřina chtěla stavět tak tři hodiny denně.

„Stačilo, aby do toho přišla nějaká písemka a všechno bylo jinak. Někdy jsem měla pocit, že jsem nikam nepokročila. Ztrácela jsem pojem o čase, takže to většinou byla víkendová zábava," popisuje studentka.

POMOCNÍKŮ, TĚCH BYLO PLNO

Rodina, přátelé i přítel. Ti všichni Katku podporovali. „Hlavním pomocníkem byla maminka, která mi vždycky řekla, ať už jdu konečně spát."

Katčin model Dolu Michal komise vybrala mezi 10 letošních finalistů a na Katku tak už zítra čeká finále, jehož výsledky budou vyhlášeny v Praze.

„Určitě se těším. Nevím, jak to ve finálovém kole dopadne, ale bude to zase další zkušenost," přiznává dívka svou radost z postupu.

Soutěže se účastní už potřetí a nejspíš to bude její poslední ročník. „Už do toho nepůjdu. Maminka mi to zakázala, protože když lepíte doma, máte lepenku úplně všude v posteli, v koupelně, v kuchyni, na záchodě. Ale jedním z důvodů je i blížící se maturita," prozradila Kateřina.

Favorita na vítěze zatím nemá, ale zítra se prý určitě nějaký najde. Nejlepší tři školy si mezi sebou rozdělí 40 tisíc korun a jeden výherce také získá Cenu odborné poroty Národního památkového ústavu.

MARKÉTA ŠULEJOVÁ