Nejvyšší nemocnost je stále na Opavsku (3341 nemocných na 100 tisíc obyvatel) a dále na Ostravsku a v okrese Bruntál.

„Nejvíce nemocných je mezi dětmi ve věkové kategorii 0 až 5 let, kde počet ARI dosahuje 5125 případů na 100 tisíc obyvatel. K 13pro- centnímu nárůstu nemocnosti došlo u školních dětí,“ informovala ve včerejší zprávě ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS) Helena Šebáková.

Jak dále upřesnila, v našem kraji bylo nově hlášeno šest závažných případů chřipky, u kterých byla nutná hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, v jednom případě na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

„Většina osob měla v chorobopise závažná chronická onemocnění. Ve dvou případech šlo o děti, u jednoho byl stav komplikován onemocněním ledvin. Žádná z těchto osob nebyla proti sezonní chřipce očkována. Převažovala chřipka typu B, pouze jeden případ byl způsoben chřipkou typu A (H1N1),“ doplnila ředitelka KHS.

Celkem v této sezoně hygienici v našem kraji evidují 16 závažných případů chřipky, z toho dvě úmrtí u pacientů se závažným chronickým onemocněním.

„Vzhledem k rychle stoupajícímu počtu akutně respiračních onemocnění a výskytu závažných průběhů chřipky doporučujeme zejména imunitně oslabeným osobám, aby se vyhýbaly kontaktu s nemocnými lidmi a nezúčastňovaly se hromadných akcí. Toto doporučení platí hlavně pro osoby s vážnými chronickými onemocněními, jako jsou například kardiaci a astmatici, těhotné ženy, osoby starší 60 let a další. Je třeba také dodržovat preventivní hygienická opatření, jako je pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem a používání jednorázových papírových kapesníků,“ doporučuje KHS.

Pokud už někdo onemocní chřipkou, měl by podle hygieniků přísně dodržovat přísně léčebný režim a omezit fyzickou aktivitu. V případě zhoršení zdravotního stavu by pak měl kontaktovat svého ošetřujícího lékaře, případně vyhledat lékařskou pohotovost.