Případ, který se stal ve čtvrtek 7. dubna 2005 v Havířově, patří k nejbrutálnějším činům posledních dvaceti let. Došlo k němu v zalesněném prostoru poblíž kostela sv. Anny v Havířově. Obětí se stali dva bezdomovci (58 let), se kterými útočníci neměli žádné slitování.

„Útok byl veden likvidačním způsobem s výraznou mírou brutality,“ konstatovala policie s tím, že násilníci do obětí kopali, zasadili jim řadu úderů, použili i blíže nespecifikovaný předmět. Muže nechali napospas osudu a odešli. Bezvládná těla našla druhý den ráno žena, která procházela kolem. Okamžitě zavolala pomoc.

Petice, Ostrava, 28. července 2021.
Pryč s narkomany a kriminálníky. V Ostravě podepisují petici, necítí se bezpečně

Jeden z bezdomovců zraněním podlehl, druhého se podařilo zachránit. „Vzhledem k razanci útoku bylo zřejmé, že fatální následek u něj nenastal jen díky poskytnuté vysoce odborné lékařské péči,“ dodala policie.

Další díly seriálu Deníku Neobjasněné vraždy z MS kraje najdete zde

Kriminalisté se při vyšetřování dlouho nemohli hnout z místa, vyslechli řadu svědků, prověřili množství stop, případ ale nakonec jako neobjasněný odložili. V roce 2016 nečekaně oznámili, že zločin objasnili. Zadrželi dva muže, kteří skončili před soudem. Ten ale nakonec oba pro nedostatek důkazů zprostil viny. Vražda se tak znovu zařadila mezi nevyřešené.

Nejasné důkazy

Jedním z hlavních důkazů proti obžalovaným bylo svědectví jejich známého, který popsal napadení blíže nespecifikovaných bezdomovců, kterého se dvojice zúčastnila. Dotyčný však nedokázal upřesnit, kdy a kde se tak stalo. Muži vinu odmítli.

Jedním ze čtyř zachránců tonoucího muže na porubském letním koupališti je Petr Novotný.
Petr, jeden zachránců tonoucího v Ostravě: Poprvé jsem pohlédl smrti do očí

„Chci zdůraznit, že se cítím nevinen. V rámci podání vysvětlení na policii jsem popsal napadení osob, ale je to jiná věc, než která je mi kladena za vinu,“ prohlásil jeden z obžalovaných, který zdůraznil, že k napadení, o němž na policejním oddělení hovořil, došlo na úplně jiném místě. Jak doplnil, v Havířově se tehdy šířila informace, že v dubnu 2005 měla ochranka z nedalekého nákupního centra zbít bezdomovce.

Těžké boty

Z vyšetřování vyplynulo, že se dvojice obžalovaných v okolí místa hrůzného činu opravdu nacházela. Poblíž se ale také pohybovala skupina neznámých osob v černém oblečení a v těžkých botách.

Tito lidé byli vyzbrojeni tonfami a dalšími útočnými předměty. Je také prokázáno, že tito násilníci napadli jiného bezdomovce, který vše detailně popsal. Mimo jiné mu zasadili rány obuškem.

U Vrbického jezera vyrostlo nové molo a přístaviště, kde bude fungovat půjčovna loděk. Molo je už teď rájem koupáníchtivých dětí.
U Vrbického jezera mají nový tahák - molo a půjčovnu loděk

Také na zádech jednoho ze dvou mužů nalezených 8. dubna u kostela sv. Anny se nacházela zranění, jež odpovídala úderu obuškem. Objevila se i řada dalších nesrovnalostí, na základě kterých ostravský krajský soud oba obžalované osvobodil. Verdikt poté potvrdil i odvolací vrchní soud.
Případ tak nadále zůstává neobjasněn.