Už když se průvod vydává od parkoviště pod stadionem Bazaly na Prokešovo náměstí, vzbuzuje respekt. Havíři nesou v rukou desítky transparentů a hlasitě pískají do píšťalek.

Plány na uzavření Dolu Paskov přiměly v úterý odpoledne odhadem dva a půl až tři tisíce horníků nejen z Karvinska a samotného Paskova, ale i jejich kolegy z Mostecka a další odboráře, aby přijeli na demonstraci do Ostravy.

My chceme kopat… Ne ale vaše tunely

„Divíte se? Chtějí nám vzít práci. Už nemáme kam ustupovat," říká odhadem pětačtyřicetiletý havíř z Paskova, který se představuje jako Pavel. Nadává přitom na šéfy OKD. „Proč v minulých letech nakupovali drahou techniku a vyváděli peníze z OKD? Teď přišel horší rok a oni nám chtějí snížit platy o dvacet procent. To si máme nechat líbit? A šéfové OKD? Věděli, že budeme demonstrovat. Místo, aby s námi mluvili, utekli do Holandska, kde mají mít nějaké důležité jednání," zlobí se horník a vrací se zpátky do průvodu.

Ucelené informace najdete také v tištěném vydání Deníku.

Jeho slova jakoby kopírovala nápis na jednom z transparentů, který je zároveň vzkazem šéfům OKD: „Hej vy tam!!! My chceme kopat… Ne ale vaše tunely."

Když průvod přichází na Prokešovo náměstí, je cítit zlobu horníků ještě silněji. Slova odborového předáka Jaromíra Pytlíka, který kritizuje vlastníky OKD, že se k havířům obrátili zády, vyvolávají souhlasný potlesk, který se mísí s pískotem na adresu vedení šachet. „Chceme to, co nám náleží. Jednali jsme s nimi a navrhli jsme vstřícný krok. Že si necháme snížit platy o sedm procent. Oni ale místo vstřícnosti přišli s tím, že nám sníží platy o dvacet procent a sníží nám sociální výhody. To si líbit nedáme," hřímá odborář a havíři hlasitě reagují.

Zdroj: Youtube

Emoce tlumila přítomnost policejních těžkooděnců

I když je v té době protest ještě relativně klidný, nervozita mezi demonstranty je patrná. Když organizátoři demonstrace krátce před šestnáctou hodinou přečtou protestní prohlášení a chtějí je společně se symbolickou rakví doručit do nedaleké budovy, kde ještě nedávno sídlilo vedení OKD, dav se pomalu rozchází.

Pak se ale několik desítek rozzlobených havířů rozhodne dostat až do budovy a ani organizátoři demonstrace jim v tom nedokáží zabránit. Vyhrocenou situaci zklidňuje přítomnost policejních těžkooděnců.

„To se nemělo stát. Chlapi jsou ale strašně nervózní. Mají strach o práci a to pak člověk vybuchne raz dva. Snad se ale nikomu nic nestalo," pokyvuje pochybovačně hlavou jeden z demonstrantů, který se snaží své kolegy mírnit a uklidňovat.

Podle ostravské policejní mluvčí Gabriely Holčákové se v závěru demonstrace situace vyhrotila. „K jejímu zklidnění přispěla jak komunikace odborářů, tak antikonfliktního týmu a současně přítomnost policistů speciální pořádkové jednotky. Situace byla stabilizována, k zákroku „těžkooděnců" ale nedošlo," uvedla mluvčí.

Při protestech podle ní došlo k poškození skla budovy. „Protiprávní jednání je dokumentováno, zatím nebyla specifikována výše škody," uvedla ve své zprávě policejní mluvčí.

K TÉMATU

Požadavky zaměstnanců důlní společnosti OKD na uzavření vyvážené kolektivní smlouvy a udržení důstojných mezd a pracovních míst v OKD v úterý podpořil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Společnost OKD byla v minulých letech zisková a její vlastníci inkasovali díky tomu miliardy korun. Teď je správná chvíle, aby podstatnou část těchto prostředků do společnosti vrátili, a zabránili tak mimo jiné uzavření dolu Paskov," uvedl předseda ČSSD.

Demonstraci jsme pro vás sledovali přímo na místě:

Demonstrace horníků v Ostravě

17:08

I když oficiální část havířské demonstrace proti uzavření šachty Paskov proběhla bez výtržností, k jednomu incidentu nakonec došlo. Stalo se tak poté, co havíři nesli do budovy, kde vedení OKD ještě nedávno sídlilo, symbolickou rakev. Několik z nich proniklo nakonec až do budovy a zastavit je museli až policejní těžkooděnci. V samotném závěru došlo i ke konfliktu mezi dvěma demonstranty. Organizátoři demonstrace se snažili nespokojené havíře zklidnit, což se nakonec podařilo. Podle dostupných informací při potyčce nedošlo k žádným zraněním.

16:18

Několik desítek protestujících horníků vtrhlo do budovy bývalého ředitelství OKD v Ostravě. Přítomni na místě jsou i policejní těžkooděnci. Demonstrace za zachování pracovních míst a slušnou mzdu se účastní podle policie asi 3000 lidí.

15.53

Demonstrace proběhla v klidu, horníci se pomalu po projevech rozcházejí.

15.17

"Už jsme tady, už jsme tady…" skandoval dav na zaplněném náměstí před Novou radnicí v Ostravě krátce po čtvrt na čtyři. Pochod se oběšel bez incidentu, ozývaly se pouze zvuky píšťalek a skandování davu.

15.05

Kolem třetí hodiny se více než tisícovka horníků vydala na pochod směrem k Prokešovu náměstí.

14:55

Podchod pod Bazalama je téměř plný autobusů, v kterých přijeli horníci nejen z místních šachet, ale také například z Mostu i ze Slovenska. Jsou vidět transparenty jako Ostravo nedej se, Mostecko jde s tebou, nebo Bakala na vrcholu, OKD na dně.

14.49

Již krátce po půl třetí bylo jasné, že demonstrujících horníků bude mnohem víc. Těsně před třetí hodinou se jejich počet blížil k tisícovce.

Přečtěte si také: Doly v nejistotě. Horníci vyrážejí do ulic

Odbory odmítly další jednání. Chtějí se sejít s šéfem OKD

Udržet místa na Dole Paskov do roku 2016? Zkusíme, říká hejtman