Deník Data zanalyzoval celkem 47 231 příjmení, která nosí minimálně deset lidí v České republice. Příjmení Novák a Nováková nosí v Česku celkem 68 693 lidí. „Svědčí to o tom, že fakt, že byl někdo někde nový, hrál v historii svou roli při vzniku příjmí, později příjmení,“ vysvětlil docent Filozofické fakulty Ostravské univerzity Jaroslav David, který se mimo jiné zabývá právě onomastikou naukou o vlastních jménech. Filip Novák, původem z Hlučína, dává Davidovi za pravdu. „Část naší rodiny nesoucí jméno Novák pochází z polské Ratiboře. Tehdy bylo ovšem území ještě německé a původní forma jména před počeštěním zněla Nowak,“ uvedl Filip Novák.

I když Moravskoslezský kraj statisticky potvrzuje celorepublikovou převahu Nováků a Novákových, na úrovni některých okresů to ne vždy platí. V okrese Nový Jičín žijí početné rodiny Bartoňových, jak ukazuje umístění na první příčce, a Horákových na příčce druhé. V okrese Frýdek-Místek se na druhém místě žebříčku umístili Heczkovi v závěsu za Sikorovými. „Sikoru bych v tomto regionu vysvětlil vlivem polštiny. Obecně platí, že jména neznají státní hranice,“ dodal David. Na nižších příčkách se okresní statistiky rozcházejí ještě více. Jména Horváth a Horváthová jsou podle dat častá na Karvinsku, kde se umístila na páté a šesté pozici. V okrese Opava pak nalezneme Víchu s Víchovou na třetím a čtvrtém místě. Za nimi se drží Halfarovi. V okrese Frýdek-Místek pak pátou příčku obsadil Byrtus.

Ani z perspektivy krajů není Novák všude na první příčce. Pospíšilovi vedou v Olomouckém kraji, Svobodovi v Jihomoravském kraji, v Plzeňském kraji Černí a na Vysočině obsadili první příčku Dvořákovi.

Markéta Sulková

Jak se kde jmenujeme? Novákovi dominují, ale ne všude