I přes zimu je totiž Arboretum Nový Dvůr ve Stěbořicích na Opavsku otevřeno, do března denně od 8 do 16 hodin. Zavítá sem však pochopitelně méně lidí než v hlavní sezoně, spíše jde o ty, kteří zahradu vnímají jako jakousi srdeční záležitost.

Zámek Raduň. 21. ledna 2022, Raduň.
Rajčenky, kumkvat i papája... Oranžerie raduňského zámku nyní připomíná džungli

„Vždy záleží na počasí, ale i tak se snažíme udržet celotýdenní provoz, neboť arboretum má celou řadu věrných návštěvníků, kteří se sem opakovaně vrací,“ přibližuje mluvčí Slezského zemského muzea (SZM), kam arboretum spadá, David Váhala.

Nejméně osob sem přijede v prosinci, od ledna začíná křivka návštěvnosti zase pomalu stoupat. „Arboretum je z našich šesti expozičních areálů (pozn. red. expoziční areály SZM) zdaleka nejpopulárnějším, loni jej navštívilo necelých 32 tisíc osob,“ prozrazuje David Váhala. Speciální údržbu zdejší pěstované rostliny, keře a dřeviny v zimě nevyžadují.

Raduňská kastelánka Markéta Kouřilová (na snímku s mikrofonem).
Kastelánka Raduně: Čert si hlídá, aby kámen zůstal součástí zámeckého parku

„Skleníky jsou celoročně temperovány na konstantní teplotu, takže jejich údržba je víceméně stejná. Co se týká exteriérů, tak zde záleží na sněhových podmínkách, naši pracovníci se snaží udržovat dle povahy počasí a množství sněhu hlavní komunikační trasy vždy schůdné,“ uzavírá mluvčí.

Ještě dodejme, že hlavní sezona začíná v arboretu v dubnu. Od dubna až do září je provozní doba od 8 do 18 hodin.